Četvrtak, 18. travnja 2024.

KUD Srce iz Koprivnice nastupio na smotri izvornog folklora u Livnu

KUD Srce iz Koprivnice nastupio je na smotri izvornog folklora u Livnu ove subote.

Četvrta je to po redu Međunarodna smotra folklora “Kad zapivam niz Livanjsku stranu” koja je održana u sklopu Livanjskog kulturnog ljeta, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Livna, Luke Čelana i predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića i u nazočnosti konzula Republike Hrvatske u Livnu, Tomislava Vrdoljaka.

Koprivnički folkloraši su tako nastupili uz društva Rudine iz Vidoša kod Livna, Topala Nadioci iz Viteza, Bebrina iz Slavonskog Broda (RH), Tribanj iz Bile kod Livna, Blaćani – Biograci kod Širokog Brijega, PS Krčevine iz Viteza i Kamešnica iz Podhuma kod Livna.

KUD Srce je svojima nastupom predstavio Podravinu – pjesmu, ples i narodnu nošnju. U dva dana boravka u Livnu upoznali su se sa kulturnom poviješću toga kraja. Posjetili su franjevački samostan u Gorici, u sklopu kojeg se nalazi crkva sv. Petra i Pavla.

– Samostan na Gorici raspolaže značajnim kulturnim blagom koje je od osobite važnosti za ovaj kraj. Tako smo u  Franjevačkom muzeju i galeriji pogledali arheološku, sakralnu i etnografsku zbirku, te postavu slika akademskog slikara iz Livna Gabrijela Jurkića – rekla je Maja Raščanec, predsjednica KUD-a Srce.

Druženje s domaćinima stvorilo je nova prijateljstva te zajedničke planove. Iz KUD-a Srce raduju se ponovnom susretu i ovakvim događajima.

zatvori