Srijeda, 24. travnja 2024.

Koprivničanac Željko Šemper podigao tužbu protiv države Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu, traži veće mirovine

Koprivničanac Željko Šemper iz Hrvatske stranke umirovljenika, baš kao što je to nedavno najavio, pravdu oko hrvatskih mirovina traži na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Tako slučaj državnog duga umirovljenicima dobiva svoj nastavak, ovoga puta europskom tužbom protiv matične države.

Potez je to istaknutog člana i bivšeg saborskog zastupnika Hrvatske stranke umirovljenika nakon što je Ustavni sud Republike Hrvatske odbacio Šemperov prijedlog ocjene ustavnosti Zakona o mirovinskom osiguranju.

Zbog njega su, tvrde iz stranke, umirovljenici zakinuti za svoje mirovine jer se, prema Šemperovu izračunu, nisu povećale kako su trebale još od 1999. godine.

Šemper je tužbu podnio na 11 stranica sudskog obrasca s činjenicama, pritužbama, obrazloženjem i dokazima. Dodao je i 19 priloga od 28 stranica dokaznog materijala kojim će umirovljenici pokušati dokazati Europskom sudu za ljudska prava kako ih je hrvatska država oštetila.

Na adresu suda u Strasbourgu tužba hrvatskih umirovljenika poslana je još 24. lipnja. U HSU-u vjeruju da bi presudu mogli dobiti za četiri do šest godina.

zatvori