Subota, 20. travnja 2024.

Gradsko komunalno poduzeće provelo najveće restrukturiranje, sanirani minusi, Jakšić: Komunalac je spreman za nove izazove

Koprivnički Komunalac prošle je godine ostvario prihod nešto veći od 50 milijuna kuna (50.192.141 kn), uz istovremeni tri milijuna kuna veći rashod (53.224.363 kn). Upravo ostvareni manjak bio je povod oporbenim koprivničkim vijećnicima da ne prihvate izvješće o lanjskom radu ovog koprivničkog poduzeća.

Taj je dokument ipak prihvaćen većinom vladajućih ruku. A glasovanju je prethodila gotovo dvosatna rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici ponavljali primjedbe o poslovanju i funkcioniranju gradskog sustava.

Najodgovorniji za upravljanje gradom, gradonačelnik Mišel Jakšić čestitao je Upravi jer je Komunalac prošle godine proveo, kako je rekao, najdublje i najveće restrukturiranje poslovanja u svojoj povijesti:

– Nisu se ostvarile crne slutnje zbog prodaje plina, a Komunalac je ostvario tri milijuna kuna veći prihod nego 2017. godine. Firma je oslobođena svih dugovanja, ostao je tek kredit za Pevec. A ove godine, već u prvoj polovici, Komunalac je ostvario pozitivne poslovne rezultate – poručio je gradonačelnik Jakšić, dodavši da se Komunalac u potpunosti prilagodio direktivama za gospodarenje otpadom te je apsolutno spreman na nove izazove.

– Pevec konačno ostvaruje pozitivno poslovanje, a u rujnu idemo s nečim novim što će dati dodatni vjetar u leđa Komunalcu i cijeli taj centar gurnuti u plus. Ne osjećam se odgovornim što imamo Pevec, ali se osjećam odgovornim za to da taj centar postane dohodovan – poručio je gradonačelnik i dodao:

– Izuzetno sam ponosan na cijeli tim jer su u prošloj godini napravili ogromne iskorake kad se i cijeli grad restrukturirao. Grad i cijeli sustav spremni su na nove iskorake i mogu ih fiskalno iznijeti. Već ove godine subvencije gradskim poduzećima bit će ispod 4 milijuna kuna.

Snimio Marko Posavec.

Zaredale su rasprave u kojima je nezavisni Antonio Grgić primijetio da Skupštinu Komunalca čini jedan čovjek – gradonačelnik te je pitao postoji li mogućnost da se proširi s barem još dva građana Koprivnice, nestranačkih ljudi koji bi kontrolirali procese. HDZ-ovu Sonju Celiščak zanimalo je zašto je Komunalac za svoje poslovanje ponovno od revizije dobio mišljenje s rezervom te što je, osim prodaje plina, razlog smanjenju prihoda. Mrežin Ivica Suvalj pitao je tko je, politički i poslovno, odgovoran za dugove Komunalca i je li Grad podmirio svoj dug Komunalcu. HDZ-ov Mario Vrbanić prenio je primjedbe građana da radnici tijekom košnje groblja travu nabacaju na grobove kako bi staze ostale čiste, Saša Cestar je uvjeren da ove godine neće biti manjka jer su poskupjele usluge Komunalca, a njihov stranački kolega s najduljim vijećničkim stažem Ernest Forjan primijetio je da je Komunalac tema o kojoj gradski vijećnici godinama raspravljaju:

– Ovo što ću reći ne ide na ruku aktualne Uprave. Dolazi do određenih poboljšanja, no… Pevec! Ne slažem se s tvrdnjom da je samo on ostao kao problem. Još danas nismo otplatili kredit, no s obzirom na gradonačelnikove najave pratit ćemo što će se događati dalje. Mi ćemo biti protiv izvješća jer je Komunalac lani poslovao s gubitkom.

Snimio Marko Posavec.

Da Grad redovno otplaćuje svoj dug Komunalcu, da izvanredni ljetni odvozi miješanog komunalnog otpada neće biti dodatno naplaćeni, da je revizija dala svoje mišljenje o poslovanju s rezervom zbog sudskog spora te da će Komunalac manjak pokriti iz rezervi vijećnici su doznali od predsjednice Uprave Nataše Tetec. Odgovorivši na pitanja vijećnika, među razlozima za smanjenje prihoda izdvojila je povećanje troškova sirovine i energenata, zadovoljenje uvjeta iz Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom, odnosno kupnju novih spremnika za otpad i kamiona za odvoz bez očekivane potpore iz Fonda za zaštitu okoliša i provedbu restrukturiranja:

– Ostali smo bez prihoda od plina, a kao i kod svakog restrukturiranja troškovi su na početku procesa puno veći i očekuje se rezultat. Mi smo sve ciljeve postigli i već smo, kako je rekao gradonačelnik, u prvih šest mjeseci ove godine postigli pozitivno poslovanje.

Snimio Marko Posavec.

Predsjednica Uprave izvijestila je i da se Komunalac suočava s problemima tipičnima za današnje tržište rada. Suočeni s najavama odlaska radnika u inozemstvo, kolektivnim su ugovorima osigurali dodatke na plaće po 100 i 200 kuna do nivoa voditelja:

– Cilj nam je zadržati dobre radnike i pružiti kvalitetnu uslugu na kakvu su građani navikli. U nekim poslovima ne možemo konkurirati privatnicima, poput projektiranja; neki su inženjeri zato prešli u Gradsku upravu, neki u Koprivničke vode – pojasnila je Tetec te dodala da su se za poslovne prostore u Pevecu pojavila tri nova zakupca koji najavljuju nastavak pozitivnog financijskog trenda tog centra. A među mjerama za smanjenje troškova najavila je aktiviranje bunara na Gradskom stadionu koji postavljanjem novog sustava troši iznimno mnogo vode. Kako bi smanjili troškove i električne energije, u Komunalcu razmišljaju i o solarnoj elektrani, zaključila je Tetec.

U raspravu se uključio i HSS-ov predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal. Podsjetio je na to da je skrb o sportskim objektima i Domu mladih nametnuta Komunalcu. A sportska infrastruktura u Koprivnici na iznimno je visokoj razini koja zahtijeva ozbiljna ulaganja:

– Građani moraju znati da teret sportskih dvorana, bazena i Doma mladih doista pada na Komunalac. Nema sredine na svijetu koja ima ovakav sportski standard, a da to netko ne plati. A mi u Koprivnici nemamo prirez. Kako subvencionirati takav standard usluge? To je odluka koju moramo zajedno donijeti – poručio je Pal kolegama vijećnicima.

zatvori