Četvrtak, 28. ožujka 2024.

JADRANKA JAJETIĆ, poznata koprivnička poduzetnica – Slikanjem izražavam svoje najdublje emocije i zato ću slikati za sebe dokle god sam živa

Jadranka Jajetić poznata je koprivnička poduzetnica. Svojom pojavom plijeni pažnju gdje god bila. Poduzetništvom se bavi od 1988. godine kad je zajedno sa suprugom osnovala Jajetić trgovački i kozmetički obrt. Oduvijek je, kaže, imala afiniteta prema lijepom. Bavila se i vizažističkim poslom koji je za nju jedna vrsta slikarstva, samo što su platna na kojima danas stvara nekad bila lica i koža.

Jadranka i njen suprug u mirovini su od 2014. kad su vođenje obiteljskog obrta, u sklopu kojega djeluje i Beauty centar Jajetić, prepustili voditi kćerci Željki Jajetić Puljko. Sama Jadranka još uvijek pomaže u obrtu, no sve više vremena provodi radeći ono što voli iz dubine duše – bavi se slikarstvom.

– Slikanjem sam se počela baviti 2017. godine zahvaljujući na neki način mom suprugu. Naime, nazvao je Ivana Lovrekovića i upisao me u Likovni klub Paleta. I tako sam krenula te uporno nastavljam dalje, rekla je Jadranka otkrivši Dravi.info da najčešće slika mrtvu prirodu.

– Najviše volim prirodu, ona me ispunjava kao osobu, ona mi je najveća inspiracija…odlutam mislima u maštu i opuštena od stvarnosti sanjarim. To prenosim na platna a najčešće koristim tehniku ulja na platnu.

Cijela obitelj velika je potpora Jadranki, koja je pak potpuno predana obitelji.

– Moj život i svrha svega u životu je prvo moja obitelj, zatim velika ljubav prema kozmetici, njezi i svemu onome što ženu čini ženstvenom, te naravno umjetnost.

Kao i većini, Jadranki je teško govoriti samoj o sebi. Stoga nam je uzvratila protupitanjem.

– Što mogu reći sama o sebi? Ništa posebno, ništa senzacionalno. Radim, volim. Uživam s unucima, imam ih tri. Kad su bili mali bila sam puno s njima, sad su odrasli, bave se sportom, a ja ih u tome jako podržavam. Kad im poklonim svoju sliku koju sam napravila s puno ljubavi, to ih jako razveseli.

Ustupila Jadranka Jajetić

Ona pak svoje slike rado poklanja djeci i najintimnijim prijateljima. Slike su, kako kaže, dio nje pa poklanjajući ih poklanja i dio sebe.

– Slikam za sebe i za svoju dušu. Slikam i ono što moji najbliži žele da im naslikam i poklonim. Slikanjem izražavam svoje najdublje emocije i zato ću slikati za sebe dokle god sam živa.

Uz to, Jadranka cijeli život kupuje slike jer obožava umjetnost, slikarstvo. Jako voli boje, zapravo ih – kaže, obožava. Zato su joj sva slikarska djela – lijepa.

A premda ima puno radova, jer puno slika, svoje slike još nije javno izložila, niti je do sad razmišljala o izložbi. I dok ne odluči pokazati javnosti svoje slike, dio njih možete pogledati u nastavku. No, prije toga, evo i što o Jadranki Jajetić kažu njena obitelj i slikarski majstor.

Ustupila Jadranka Jajetić

Kći Željka Jajetić Puljko rado je podijelila s Dravom.info što misli o slikarstvu svoje majke Jadranke.

– Mama je stvarno prava umjetnica, divimo joj se, ali je preskromna kad je u pitanju njeno slikarstvo. Oduvijek je imala smisla za crtanje. Isprva ga je ispoljavala šminkanjem. Na sreću, u mirovini ima vremena konačno se baviti i slikarstvom u kojemu je našla sreću i zadovoljstvo. Sliku napravi za samo nekoliko dana, k’o iz šale. Vikendom slika kod slikara Ivana Lovrekovića u Klubu Paleta, tijekom tjedna doma u sobi. Tata joj je napravio štafelaj i sve što ide uz to. Slikanjem je ostvarila svoj san i postigla mir. A i mi smo sretni, kuće su nam pune slika!

Ivan Lovreković, voditelj – slikar Škole crtanja i slikanja „Paleta“ kaže da Jadranka Jajetić spada među najtalentiranije polaznike u 20 godina djelovanja Umjetničke likovne organizacije koju vodi.

– Jadranka Jajetić uključila se u početničku Likovnu grupu relativno nedavno, prije dvije i pol godine. Odmah se vidjelo da je riječ o osobi s nadprosječnim talentom. Jadranka je izuzetno brzo napredovala, i već se u prvoj školskoj godini vidno odvojila od prosjeka te je pokazala veliku zrelost u svom individualnom načinu, pristupu i samoj izvedbi zadanih tema i tehnika. Vrlo je vješta baš u onim najzahtjevnijim temama, kao što su ljudski lik i portret, i u crtačkim, ali i slikarskim tehnikama, pogotovo s uljanim bojama na platnu, što spada u najteže slikarske tehnike. Na tragu te individualnosti, nastavila je uspješno razvijati i usavršavati svoj talenat. Sada je polaznica 5. stupnja u trećoj školskoj godini. Ovladala je zavidnom vještinom crtanja i slikanja, pa njene slike odaju veliku zrelost i dojam zrele, čak i profesionalne slikarice. Zaželimo joj još puno lijepih crteža i slika, a možda i prvu samostalnu izložbu! – zaključio je majstor Ivan Lovreković.

Podsjetimo, Paleta je nastala prije 20 godina s ciljem da polaznicima – djeci i odraslima sklonima likovnom izražavanju, pruži mogućnost upoznati se s tajnama, zakonitostima ali i mogućnostima uspješnog savladavanja zanatske vještine crtačkih i slikarskih tehnika. Slučaj Jadranke Jajetić najbolji je primjer čime rezultira spoj talenta i rada s jedne te slikarskih vještina koje poučavaju u Paleti s druge strane.

zatvori