Četvrtak, 18. travnja 2024.

PODRAVSKO-PRIGORSKI HSS STAVIO GLAVE SKUPA Na novim izborima samo jedan kandidat za predsjednika

Ponukani lošim stanjem stranke u Podravini i Prigorju, u Županijskoj organizaciji HSS-a odlučili su staviti glave skupa i spasiti što se spasiti da. Tako će izvanrednu izbornu skupštinu održati idući tjedan u petak u Koprivnici.

Rekao je to Radio Dravi vršitelj dužnosti predsjednika Hrvoje Petrić istaknuvši glavnu odluku:

– Na sjednici Odbora Županijske organizacije HSS-a Koprivničko-križevačke županije dogovoreno je da je jedini kandidat za predsjednika Županijske organizacije Mario Švegović, načelnik Općine Koprivnički Ivanec. To je jednoglasno podržano. Tu će odluku trebati izglasati po principu “da – ne”. Statut određuje da se primjenjuje tajno glasovanje s ponuđenim odabirom da ili ne. Ako dobije dovoljan broj glasova, Švegović će 12. srpnja postati novi predsjednik Županijske organizacije HSS-a.

Snimio Marko Posavec.

To znači da su dosadašnji kandidati za predsjednika, Mario Hudić iz Koprivničkih Bregi i Koprivničanac Hrvoje Petrić, odustali od kandidatura. Ovaj potonji pojasnio nam je svoje razloge:

– To je dobro za stanku. Jednoglasno smo dogovorili i zajednički procijenili da je Mario Švegović u ovom trenutku najpodesniji za vođenje županijske organizacije. Vjerujemo da ćemo tako izbjeći bilo kakve moguće dodatne podjele.

Mario Švegović. Snimio Marko Posavec.

Sam Mario Švegović, inače načelnik Općine Koprivnički Ivanec i gorljivi protivnik Regionalnog centra za gospodarenje otpadom sjeverozapadne Hrvatske Piškornica, kaže da je u stranci počela konsolidacija, što je pokazalo i jučerašnje jedinstvo pri donošenju odluke o isticanju jednog kandidata za predsjednika. A ciljevi su mu, kaže, jasni: vratiti HSS-u nekadašnju snagu iz vremena Josipa Friščića i ostalih uspješnih predsjednika:

– Kandidaturu sam istaknuo i zadnji put, a motiv mi je i ovaj puta isti: da se konačno ta Županijska organizacija HSS-a barem približno podigne na razinu iz prijašnjih godina, iz vremena predsjednika Josipa Friščića i ostalih uspješnih predsjednika.

Švegović je svjestan i da to, bude li idući tjedan potvrđen za predsjednika, neće biti lako ostvariti:

– 25 godina sam u stranci, dobar dio života sam joj dao i teško mi je gledati da propada. Zato sam se i kandidirao kako bih pridonio poboljšanju stanja HSS-a. Pokušat ću. Nisam mađioničar, no dat ću sve od sebe da se stranka podigne, barem djelomično vrati na uspješan put na kojemu je nekada bila. Bit će teško, čeka nas puno posla i svatko tko misli da će to postići u godinu dana, jako se vara. Trebat će nam najmanje četiri godine da se procesi pokrenu.

Recimo i da su jučer istaknuti kandidati za potpredsjednike županijskog HSS-a, po dvoje za svako područje naše županije. Tako bi s koprivničkog područja potpredsjednici trebali biti Hrvoje Petrić iz Koprivnice i Ivana Čoklica iz Koprivničkog Ivanca, s đurđevačkog područja načelnici općina Molve i Novo Virje Zdravko Ivančan i Branko Mesarov te s križevačkog sveučilišni profesor Željko Jukić i Želimir Bajec iz Svetog Ivana Žabna.

zatvori