Četvrtak, 28. ožujka 2024.

INTERVJU Novi ravnatelj koprivničke knjižnice Karlo Galinec: Visoko u mojim prioritetima je nova knjižnica

Idućeg ponedjeljka trebala bi biti obavljena primopredaja dužnosti ravnatelja u koprivničkoj Knjižnici i čitaonici “Fran Galović”. Nakon gotovo četvrt stoljeća ravnateljice Dijane Sabolović Krajina, dužnost ravnatelja službeno preuzima Karlo Galinec.

U emisiji Drava info u programu Radio Drave rekao je da preuzima ustanovu koja je pod vodstvom njegove prethodnice postavila visoke standarde u struci. Njemu je zadatak sve usluge podići na dodatni nivo. Knjižnicu budućnosti vidi kao svojevrsni multimedijski centar. U glavnom fokusu i dalje ostaju korisnici. Njima bi u knjižnici dali na korištenje nove tehnologije, kaže Galinec:

– Prije svega razmišljamo o novim uslugama putem novih tehnologija. Razmišljamo o novoj aplikaciji koja bi korisnicima omogućila veću dostupnost fonda. Oni bi preko svojih računa mogli rezervirati ili produžiti knjigu, dobili bi dojavu o kašnjenju i mnogo drugih dodatnih usluga koje omogućavaju te suvremene tehnologije. U planu mi je povećati i korištenje e-knjiga. Potrebno je osigurati platformu kako bi ih korisnici mogli posuđivati na svojim uređajima.

Novi ravnatelj koprivničke knjižnice smatra da korisnicima treba osigurati prostore za druženje u kojima bi mogli izraziti svoju kreativnost.

– Te bismo prostore opremili video kamerom, opremom za tonski studio… Dječjem odjelu bismo pribavili VR naočale. Sva bi ta oprema, koja je inače dosta skupa i zbog toga većini građana nedostupna, bila dostupna našim korisnicima. Oni bi se – koristeći ju, upoznavali s novim tehnologijama, ali bi i izražavali vlastitu kreativnost. S takvom opremom, naša bi ustanova znatno nadišla klasično poimanje knjižnice. No, upoznali bismo korisnike s novim tehnologijama kako ne bi zazirali od onoga što budućnost nosi.

Među važnijim točkama programa novog ravnatelja Galinca je nabavka novog bibliobusa, ali i izgradnja nove knjižnice u Koprivnici.

– Nadam se da će resorno ministarstvo do kraja godine raspisati natječaj kako bismo aplicirali za novac za nabavku novog bibliobusa. Kad je pak riječ o novoj knjižnici, nadam se dio novca za razvoj nove knjižnice povući iz EU fondova.

Kako onda novi ravnatelj Galinec vidi koprivničku knjižnicu budućnosti?

– Što se mene osobno tiče, ja sam više za multimedijalni centar u kojemu bi pod jednim krovom bile okupljene gradske ustanove – knjižnica, kino, Pučko otvoreno učilište, možda gradski arhiv, ali i vrtić, kuglana, trgovine, banke… U svakom slučaju, nova knjižnica je visoko u mojim prioritetima za moje mandatno razdoblje.

Snimio Marko Posavec.

Karlo Galinec, kako smo imali prilike čuti, šansu za vođenje knjižnice dobio je prvenstveno zbog potpore kolektiva. Potom je dobio bezrezervnu potporu Upravnog vijeća ustanove, a onda i Gradskoga vijeća.

– Moje je mišljenje da su ljudi snaga svake organizacije. Oni su resurs bez kojega ni jedna organizacija ne može funkcionirati i oni su zaslužni za sve uspjehe neke institucije. Ništa – ni financije, ni drugi aspekti, nije toliko bitno kao ljudi. A u našoj knjižnici, tvrdim, upravo su ljudski resursi na vrlo visokom nivou.

Sam Galinec, kako je rekao, posljednjih 13 godina radi u knjižnici, prije svega na Stručno-znanstvenom odjelu. Uz to je i informatičar. Tijekom profesionalnog angažmana upoznao je koprivničku knjižnicu do najsitnijih detalja. Stoga mu je, kaže, jasno što se može “popraviti”.

– Koprivnička knjižnica mora surađivati s kulturnim i odgojno-obrazovnim ustanovama, čak i s tvrtkama, osobito sa znanstvenicima, književnicima, intelektualcima, udrugama… No, najveći naglasak bih stavio na lokalne autore koji su, po mom mišljenju, u koprivničkoj knjižnici bili zanemarivani. U svakom slučaju, smatram da bi im trebalo dati veći prostor i za promociju njihovih knjiga, ali i ostalih aktivnosti.

Od Galinca doznajemo i da će Dijani Sabolović Krajina ponuditi radno mjesto u skladu s njenim zvanjem. To je mjesto savjetnice s radnim mjestom na Stručno-znanstvenom odjelu.

zatvori