Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Županija ove godine za programe u kulturi izdvojila milijun i pol kuna

Jutros su u koprivničkom sjedištu Koprivničko-križevačke županije potpisani ugovori o sufinanciranju kulturnih programa ustanova, udruga i ostalih organizatora.

Županijska pročelnica za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek pojasnila je koji će programi biti sufinancirani novcem iz županijskoj proračuna:

– Sredstva koja smo dodijelili namijenjena su za sufinanciranje djelatnosti županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga, za muzejsko-galerijsku djelatnost, za nabavu knjiga za općinske i gradske knjižnice, za izdavačku djelatnost, za organizaciju manifestacija županijskog i državnog značaja te za zaštitu spomenika sakralne i kulturne baštine.

Izvor: kckzz.hr

Za tu je namjenu u županijskom proračunu ove godine osigurano 1.540.000 kuna, što je 132.000 kuna više nego lani te više od pola milijuna kuna više nego 2017. godine. Posebno je dobrim pročelnica Mušlek ocijenila direktno financiranje višegodišnjih programa ustanova, što je u Koprivničko-križevačkoj županiji praksa već dvije godine:

– To doista u praksi znači da muzej i knjižnice ne moraju čekati naš natječaj, javiti se na njega i čekati i da se završi postupak već se financiranje odvija na mjesečnoj razini.

Župan Darko Koren ponovio je da Županijska uprava nastoji maksimalno pojednostaviti proceduru za dobivanje županijskih potpora jer i organizatori kulturnih programa značajno obogaćuju društveni život žitelja Podravine i Prigorja:

– Prepoznajemo i valoriziramo te vrijednosti i vaš rad. Zahvaljujemo vam na tome. Svaka zajednica zapravo uz formalni okvir u velikoj mjeri počiva upravo na ovakvom angažmanu svih vas koji manje-više svoje vrijeme i trud ulažete u programe koji toj zajednici daju tu dodatnu vrijednost. I što je više takvih sadržaja i takvih ljudi, onda je i zajednica uspješnija, bolja i život je takav.

Izvor: kckzz.hr

U ime ustanova u kulturi Županiji je na potporama zahvalio ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin. Današnje je okupljanje iskoristio i kako bi primijetio da Županija slijedi nacionalne trendove o ulaganju 1% proračunskog novca u programe u kulturi. No, predložio je i da se ustanovama dozvoli na poziv za županijsku subvenciju kandidirati više od dva programa godišnje, optimalno bi bilo pet. Na primjeru ustanove koju vodi pojasnio je zašto je to važno:

– Neki programski dijelovi nam kaskaju. To je prvenstveno zaštita. Potpomažete izdavačku te muzejsko-galerijsku djelatnost dok zaštita kaska. A upravo je ona počelo od kojeg sve kreće. Tu ne izuzimam arheološka istraživanja. Njih pratite i s većim sredstvima nego do sada, i na tome vam hvala. No, postoji jedan mali segment koji biste mogli poboljšati. Moram istaknuti da taj trend rasta izdvajanja ne samo za ustanove već i za udruge je dobar. To je dobro i pohvalno i vjerujem da ćemo s tim trendom nastavititi. Vjerujem da ćemo tako kroz sve naše programe moći promovirati i kulturnu baštinu i sve ono što danas čuvamo u našim ustanovama. Posebno to moramo promovirati i predstaviti našim najmlađima. To je ono što danas moramo raditi kako bismo ostali na razini koju smo postigli. I ustanove u kulturi i udruge dosegli su nivo kvalitete kojim se Županija mora ponositi. Kad govorimo o ustanovama, ova županija je predvodnik u knjižničarstvu, u muzejskoj struci, u knjižnicama – ove dvije narodne knjižnice koje imamo u županiji, izuzetak su u Republici Hrvatskoj. Hvala što to podupirete. Ja ću osobno koristiti svaki trenutak da pomognem našim ustanovama. Sa svim ovim ljudima koji se se okupili jutros u županijskoj upravi već svakodnevno surađujemo – kazao je Čimin.

U ime udruga koje djeluju na području Podravine i Prigorja županijskoj je upravi zahvalio Zlatko Kolarek iz Udruge hlebinskih kipara i slikara naive. Istaknuo je da udruge ne bi mogle realizirati svoje programe bez financijske potpore Županije, pa je u znak zahvale županu uručio kip pijetla, nastao na jednoj od kolonija Alpe-Adria srce naive, a izradio ga je Miljenko Petrić iz Varaždinskih Toplica.

zatvori