Petak, 19. travnja 2024.

FOTO: VRIJEDNA OBLJETNICA Četvrt stoljeća graničnog prijelaza kod Halasz Csarde

Granični prijelaz na Halasz Csardi danas je otvoren po 25. puta. Obilježavanje ove četvrtstoljetne tradicije popratilo je i svečano otkrivanje dvaju spomenika, jedan s legradske, a drugi s mađarske strane rijeke.

Iako je prva vožnja preko prirodne granice bila zakazana za 9 sati, ona je zbog niskog vodostaja Drave kasnila.

Prvo je na redu bilo otkrivanje spomenika na legradskoj strani obale, u znak 25. obljetnice od otvaranja ove granice i prijateljstva ovih dviju općina. Otvaranju su prisustvovali načelnici općina Legrad i Ortilos, kao i podravsko-prigorski dožupan Ratimir Ljubić uz ostale goste i uzvanike. Nakon toga održan je doručak za uzvanike.

Uzvanici i svi ostali zainteresirani posjetitelji su potom brodićem prešli na drugu stranu obale, gdje je uslijedilo još jedno svečano otkrivanje spomenika.

Glavni dio ove tradicije uslijedio je kod crkve sv. Mihaela gdje su održane dvije mise, prvo na hrvatskom, a zatim i na mađarskom jeziku. Crkva svetog Mihaela nezaobilazan je prizor za stanovnike na području koprivničke Podravine, koja se smještena na vrhu brijega jako dobro vidi odozdo iz mnogih kuteva. Zato je prijelaz u Mađarsku, kojega Legrađani organiziraju povodom blagdana svete Ane, mnogima prilika da vide i kakav se pogled s tog brijega u Mađarskoj pruža na Podravinu.

Prijelaz je otvoren gotovo kroz cijeli dan, pa je Legrad danas dobra prilika za lijep nedjeljni provod. S jedne strane Drave na drugu može se vrlo brzo preći što je dobra prilika za obiteljski izlet.

Granični prijelaz službeno se zatvara u 20 sati.

zatvori