Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO/VIDEO: DAN POSLIJE U Podravini zbrajaju štete od sinoćnjeg olujnog nevremena

Danas se zbrajaju štete od sinoćnjeg nevremena koje je zahvatilo dio Podravine.

Kako nam je rekao Roman Sabol iz koprivničke Službe civilne zaštite, s terena je dojavljeno o rušenju starih stabala i bandera, što je uzrokovalo nestanak struje na više lokacija u našem kraju.

Bilo je i tuče, no kakve je štete ona uzrokovala točno će se znati ovih dana po konkretnim dojavama oštećenih građana.

Mi vam prenosimo posljedice olujnog vjetra i tuče u Općini Novigrad Podravski.

Na imanju Božidara Plantaka u Delovima vjetar je iščupao krov s jednog od skladišta. Sam Božidar, kako je rekao za Dravu.info, uspio je pobjeći u posljednji tren. Sve se događalo doslovce u sekundama. Dio nevremena uspio je zabilježiti na snimci koju vam prenosimo, a posljedice možete vidjeti i na našim fotografijama. Osim što je skinula limeni krov, neobuzdana snaga prirode uspjela je izvući drvene rogove iz krovišta, što se vidi na fotografijama.

 

Posted by Božidar Plantak on Saturday, July 27, 2019

 

No čini se da je Božidar, premda ga je nebo “podarilo” neočekivanom štetom mjerljivom u tisućama kuna, još dobro i prošao. Naime, kako doznajemo od stanovnika Plavšinca, u tom mjestu novigradske općine bilo je doista pravo nevrijeme. Uz olujni vjetar to mjesto, koje spaja obronke Bilogore i samu novigradsku nizinu, jučer je zasula i tuča. Plavšinčani su jutros obišli lokalne puteve i uklonili najveće grane i stabla koje je srušio olujni vjetar. Obilaze i usjeve te zbrajaju štetu.

Za ilustraciju pogledajte samo kako izgleda kukuruz u Plavšincu, Novigradu i Delovima te dio županijske prometnice uz delovski gustik prema Hlebinama.

A dan ranije, u petak ujutro, vinogradarske predjele Novigrada i Virja zasula je tuča. Tako vinogradari na novigradskom Triokraljskom i Miholjanskom brijegu te u virovskom dijelu Stare gore kažu da im je tuča potukla svo grožđe. Na nekim lokacijama, poput Popovog putica, imali su malo više sreće. Njima je – zbog položaja vinograda, grožđe oštećeno s južne strane, i to na sreću, ne svo. Ne bude li stalnih kiša i vlage, možda se uspije spasiti preostali urod i najesen proizvesti novo vino.

Tuča je u Novigradu oštetila i voće. Na nekoliko fotografija pogledajte kako izgledaju breskve i nektarine nakon udaraca leda.

zatvori