Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO Nina i Goran Perišić iz Koprivnice u posjetu Tunisu: Djerba – otok zaborava

Supružnici Goran i Nina Perišić iz Koprivnice veliki su putoholičari. O njihovim povremenim putovanjima već smo pisali, a ove su godine posjetili otok Djerba u državi Tunis. U nastavku donosimo njihove dojmove s putovanja:

Djerba (otok u zaljevu) nedaleko tuniške obale najveći je otok Sjeverene Afrike. Popularno turističko odredište poznato je po toploj i blagoj klimi. Samo dva sata leta iz Ljubljane , po sasvim prihvatljivoj cijeni, namamila je nas kao nekad i Odiseja da ju posjetimo.

Iako nismo popili lotosov napitak, vrlo se lako na otoku zaborave svakodnevni problemi i uživa se u onome što se nudi. Odsjedali smo u hotelu s all in. uslugom, međutim iako je to po njihovoj kategorizaciji hotel sa četiri zvjezdice, kvaliteta je realno ipak niža. Hrana je raznovrsna i ima dobar izbor (sve osim svinjetine) i prilagođena je europskim turistima.

Foto: Nina i Goran Perišić

Valuta je tuniški dinar, ali uzimaju i euro i dolar, napojnice  su uobičajena praksa i uz njih se dobiva i bolja usluga. Cjenkanje u trgovinama i tržnicama je naravno dio tradicije, možda je to nama malo naporno, ali tako kod njih ide. Osim prekrasnih plaža, hrane i okoliša otok nije toliko velik da ga se ne može obići. Taksiji su povoljni i susretljivi. Mogu vas odvesti kamo želite, imaju taksimetre. Jedino što poprilično naglo i brzo voze.

Auti su svi poprilično stari i izubijani, čistoća van resorta poprilično šokira. Smeće se baca iz vozila i iz kuća na ulicu. Kanti za smeće skoro pa i nema. Mi smo otišli na tri kraća izleta svako prijepodne taksijem, sve je bilo najviše 30-35km i platili smo do 15 tuniških dinara. Prvi izlet je bio na Farmu krokodila (5km-4dinara) Ulaznica je bila 20 dinara, prvi dio je bio LALLA Hadria muzej, mali zanimljivi muzej, koji će vas provesti kroz prošlost otoka i njihovih stanovnika.

Zatim smo razgledali Heritage village (povijesno selo),  gdje su autentično i s puno detalja prikazali kako se nekad živjelo. Vrt, mlin, žitnica, kuće od ribara i trgovca uspješno su nam dočarale prošlost. Zadnji dio je bila farma krokodila, najveća farma na Sredozemlju, iako nije autentična (krokodili su iz Madagaskara) jako je lijepo za vidjeti: od jaja i beba krokodila pa do pravih velikih odraslih primjeraka koji uglavnom spavaju u hladu ili odmaraju u vodi.

Foto: Nina i Goran Perišić

Sigurnim stazama s par mjesta da ih se bolje vidi možete dobro razgledati ove veličanstvene životinje. Hranjenje, koje je bilo malo kasnije, smo ipak propustili. Drugi izlet smo se odlučili za Djerbahood, iako hvaljen i na slikama prekrasan, naša je preporuka da ga se ne isplati posjetiti.

Oko 30km od hotela (15dinara) nalazi se selo, tj.dio sela gdje su oslikani vanjski zidovi kuća. Iako sam očekivala neki romantično šarmantno mjesto za vidjeti, došli smo u poprilično pusto/zapušteno mjesto s nimalo ljudi, osim dvije tri ulice za vidjeti/poslikati sve ostalo zbilja nije vrijedilo puta i vremena. Zadnji dan smo preostale dinare odlučili potrošiti na tržnici u glavnom gradu Djerbe, Houmut Souka.

Kojih 25km od hotela za 13 dinara smo se odlučili na vožnju uz more i pjeskovit krajolik. Par dana tjedno traje radno vrijeme velike tržnice, ali mi smo išli na ostale dane. Radio je dobar broj trgovina, a nije bilo ni gužve. Uglavnom se prodaju suveniri, nošnja, odjeća, drvene igračke, plišane deve, kožna obuća, srebro, zlato, keramika, začini i nešto od prehrane.

Foto: Nina i Goran Perišić

Naravno, nezaobilazni su pozivi u trgovine – „My friend; Od kuda smo? Rusi? Poljak?France?“ i taktika – poznajemo se mi iz hotela, ja sam vaš kuhar/konobar“ –  dođite u moju trgovinu.

Naravno, uobičajeno je cjenkanje za svaku sitnicu, jednostavno se taj ritual mora proći – on kaže bizarno veliku cijenu, Vi ju prepolovite – on digne s tim da je naravno to njegova propast, bankrot, te ostajete pri svom – najbolje pali taktika odlaska iz dućana, uglavnom viče za Vama sam spuštajući cijenu, dok uglavnom ne dođe do one koju ste prvo rekli (a i s tom cijenom sigurno dobro zarade). Nakon tri trgovine, to vas iscrpi i zato nije loše kupiti što više od jednom i postići neku cijenu koja Vam je prihvatljiva.

Foto: Nina i Goran Perišić

Mi smo kupili Harisu (začinska pasta koja se koristi u njihovoj kuhinji), datulje, rakiju od datulja, pekmez od kaktusa, magnete ,keramičku posudu i sliku. Cjenovno prihvatljiv, drugačiji i raznolik, Djerba kao i Tunis novo je iskustvo i zanimljiva destinacija.

Dovoljan odmor može biti i cijele dane provesti na plaži, zaklonjeni suncobranom i uživati u povjetarcu pa zasluženo odmoriti, ali ima par mjesta, koje nije loše pogledati. Odlučite li se za Tunis nećete pogriješiti, sretan put i uživajte.

zatvori