Petak, 26. travnja 2024.

FOTO Arhitekt Hrvoje Njirić predstavio novi urbani dizajn stare jezgre Koprivnice

Istaknuti hrvatski arhitekt prof. Hrvoje Njirić predstavio je danas u Galeriji Mijo Kovačić koncept revitalizacije stare koprivničke gradske jezgre.

Posla se, kako je rekao, prihvatio na poziv gradonačelnika Mišela Jakšića:

– Na upit gradonačelnika, naš ured je zamoljen napraviti šire sagledavanje okolice glavnih gradskih trgova u okviru promišljanja cijelog gradskog centra. Sudjelovali smo i u pripremi natječaja za uređenje glavnih gradskih trgova i u nastavku toga smo zamoljeni napraviti studiju ključnih točaka vitalnih za razvoj grada u narednih pet do deset godina.

Kako bi to, prema zamislima arhitekata, trebalo izgledati?

– Mi smo se ograničili na urbanističko sagledavanje situacije. Tu nema arhitekture, oblikovanja, to su uglavnom brojke koje bi Gradu trebale dati smjernice koliko koji zahvat košta, potaknuti zainteresirane investitore da se uključe, da se vidi obostrani interes privatnog i javnog sektora, naravno s najvećim naglaskom na javni interes koji u svakom civiliziranom gradu mora biti na prvom mjestu.

Ideje koje predlaže za Koprivnicu arhitekt Njirić je pokazao na maketama.

– Ključne točke su stara tiskara, tržnica i parking; potom sinagoga i Svilarska ulica, te crkva i sportski centar na južnom dijelu parka. Preko puta je muzej s okolnim zgradama i na našu inicijativu šesta točka je Trg mladosti koji za sada nema ideju vodilju kako ga građanima staviti na raspolaganje, iako ima veliki potencijal. Tih šest točaka zajedno s uređenjem Nemčićeve te Zrinskog i Jelačićevog trga trebali bi činiti niz epizoda koje garantiraju da će središte u narednih pet do deset godina zaživjeti na europski način.

Potencijal Koprivnice, kaže Njirić, je enorman i odmah je iza Zagreba i Splita:

– Gradska uprava dobro je posložena i vrlo zainteresirana za projekte povećanja kvalitete života u Koprivnici. Inače, grad je s okolicom vrlo dobro uređen. Cijela komunalna opremljenost, strategija grada za rješavanje komunalne infrastrukture na vrlo je visokom nivou. A kroz ovih šest studija i natječaj za rekonstrukciju trgova možemo biti sigurni da će građanima biti otvoren novi prostor za javni život.

I ne manje bitno, u svim planovima posebno se vodi računa o arhitektonskoj dostupnosti javnih prostora svim građanima, dakle i onima s težom pokretljivošću.

Ovo je samo početak, poručio je gradonačelnik Mišel Jakšić pojasnivši da Gradska uprava radi sveobuhvatni paket nove Koprivnice:

– Tome će pridonijeti i drugi kolosijek željezničke pruge, Aglomeracija Koprivničkih voda… Dajemo novi vjetar u leđa građanskom duhu koji ovaj grad dugo gaji. Procijenili smo, a to nam je potvrdio i prof. Njirić, da smo nakon Drugog svjetskog rata dobili snažnu gospodarsku komponentu grada, no samo središte grada nije dobilo oblik i duh koji je zavrijedilo. Ovime idemo u novi ciklus, vraćamo taj duh i vjerujem da to nije samo arhitektonsko-urbanistički i građevinski iskorak u životu grada već nešto što će Koprivnici doista dati novi duh, novi šarm i poticaj za novi razvojni ciklus.

Koncept revitalizacije stare gradske jezgre svojevrsni je projektni zadatak na temelju kojega će se mijenjati Gradski urbanistički plan. On bi trebao stupiti na snagu početkom iduće godine, a u međuvremenu će biti provedene javne rasprave u kojima će i građani moći točno vidjeti kako izgleda predloženi koncept, ali i dati svoje primjedbe i prijedloge.

zatvori