Četvrtak, 18. travnja 2024.

ASTRONOMSKI FENOMEN Pomrčina Mjeseca večeras vidljiva i iz Koprivnice

Djelomična pomrčina Mjeseca bit će vidljiva iz naših krajeva kasno večeras.

Riječ je o astronomskoj pojavi do koje dolazi kada se Zemlja nađe točno između Mjeseca i Sunca, pa Mjesecu zakloni Sunčevu svjetlosti i pomrači ga. Mjesec pritom nije sasvim taman i nevidljiv jer nešto Sunčeve svjetlosti “procuri” kroz Zemljinu atmosferu. Ta je svjetlost crvenkasta poput sutona pa Mjesec poprimi narančastu ili smećkastu nijansu.

Večerašnja pomrčina nije potpuna nego djelomična, što znači da neće cijeli Mjesec biti taman i crven već samo gornja polovica njegovog diska (oko 65%). Početak pomrčine je u 20:44 kada Mjesec ulazi u Zemljinu polusjenu, no to golim okom još nije vidljivo. Početak Mjesečeva ulaska u sjenu je u 22:02, a maksimum pomrčine je u 23:30.

Članovi Astronomskog društva Koprivnica organiziraju promatranje pomrčine i drugih zanimljivosti noćnog neba – prvenstveno planeta Jupitera i Saturna – večeras kod bazena na Cerinama s početkom oko 21 sat i 15 minuta.

Sljedeću pomrčinu Mjeseca imat ćemo prilike vidjeti tek u listopadu 2023., ali ta će biti samo djelomična i ne baš atraktivna, kao i ona sljedeća u rujnu 2024. Potpuna pomrčina čeka nas tek 7. rujna 2025. godine.

zatvori