Petak, 19. travnja 2024.

Danas posljednji ispraćaj Krunoslava Heidlera, fotografa i ‘oca’ hrvatskog nezavisnog filma

U 88. godini života preminuo je Krunoslav Heidler, otac hrvatskog nezavisnog filma i dobri duh naše kinematografije, objavio je Hrvatski filmski savez.

Umirovljeničke dane Heidler je proveo u Đurđevcu, gdje se doselio 1989. godine. Uz film, tada se posvetio fotografiji. Osnovao je Foto kino klub Drava koji je vodio s mnogo entuzijazma, a bio je i pokretač drugih kulturnih aktivnosti u Gradu Picoka.

Kruno Heidler je rođen u Vitezu u BiH 1932. godine. Mladost je zbog ratnih zbivanja proveo u selidbama između Sarajeva, poljskog Lublina i njemačkog Ulma.

Po završetku srednje škole u Sarajevu, u Zagrebu studira povijest umjetnosti te hrvatski i njemački jezik, a završio je i Filmsku školu. Heidlerovo ime posebno se povezuje s Filmskim autorskim studijem, prvom nezavisnom producentskom kućom koja je između 1967. i 1973. okupljala buduće klasike hrvatske i jugoslavenske autorske i alternativne kinematografije.

Između ostaloga, radio je u Zora filmu, Kino savezu Hrvatske, Zagreb filmu, bio aktivan u Društvu filmskih radnika Hrvatske i Savezu filmskih radnika Jugoslavije. Heidler je autor više neprofesijskih filmova, uglavnom dokumentaraca, te producent 40-ak kratkometražnih i pet cjelovečernjih igranih filmova.

U njegovoj bogatoj arhivi je i više od 40.000 dokumentarnih fotografija, mnogih snimljenih u Podravini. Za svoj rad dobio je niz nagrada među kojima Nagrada za životno djelo Hrvatskog filmskog saveza 2002. i Nagrada Grada Đurđevca za životno djelo 2012. godine.

Posljednji ispraćaj danas je u 15 sati na gradskom groblju u Đurđevcu.

zatvori