Petak, 19. travnja 2024.

DAN POVRĆA Tradicionalna županijska poljoprivredna manifestacija ove subote u Koprivnici

Sve je spremno za 15. po redu Dan povrća Koprivničko-križevačke županije. Riječ je o poljoprivrednoj manifestaciji koju Županija, u skladu s tradicijom, organizira u Koprivnici.

Program počinje sutra ujutro, stručnim predavanjima i predstavljanjem novog kurikuluma križevačke Srednje gospodarske škole čiji su stručnjaci kreirali program za one koji se žele baviti povrtlarskom proizvodnjom. A stanje povrtlarske proizvodnje te perspektive i mjere za njeno poticanje predstavit će odgovorni iz Koprivničko-križevačke županije čiji je pročelnik za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac Dravi.info najavio manifestaciju:

– Otvorenje Dana povrća je sutra ujutro u 9:45 na Zrinskom trgu u Koprivnici. Istovremeno se održava i Fest jazza. Svoje će proizvode predstaviti četrdesetak proizvođača, a onima s najljepše uređenim štandovima dodijelit ćemo priznanja. Tiskan je i katalog sa 110 podravsko-prigorskih proizvođača povrća. Svi zainteresirani moći će organiziranim prijevozom otići i do Sokolovca i upoznati se s KTC-ovom suvremenom proizvodnjom rajčice u zaštićenim prostorima na hidroponiji. Vjerujemo da će biti poučno.

Potražnja za povrćem je velika, osobito industrijskim, no ponuda i proizvodnja na našem području još su uvijek male. A s obzirom na planove koprivničke Podravke, mjesta za rast itekako ima, potvrdio je Štimac:

– Vjerojatno će se u budućnosti događati da će ta proizvodnja biti veća i ozbiljnija od privatnih i većih investitora. Mali proizvođači svoju će proizvodnju povećati onoliko koliko će se moći udružiti oko zainteresirane industrije. Oni srednji i veći okupljaju se pak oko trgovačkih lanaca. To će se događati prema tržišnim prilikama, nikako ne na umjetan način.
Prema trenutno dostupnim podacima iz Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, proizvodnja povrća u našoj je županiji rasla od 2015. do 2017. godine i dosegla je 890 hektara. Prošle godine spala je na manje od 500 hektara.

Pročelnik Štimac kaže da je iz razgovora s proizvođačima doznao da je uzrok tome tržište. Naime, kako je riječ o proizvodnji na otvorenom, proizvođači trgovačkim lancima ne mogu garantirati isporuku u točno određenom terminu jer se događa da povrće nije zrelo. Kako im slijede kazneni penali, proizvođači su iz ekonomskih razloga prisiljeni odustati od takvih poslovnih odnosa.

Sutrašnji program Dana povrća usmjeren je poticanju povećanja proizvodnje s jedne, te konzumiranja domaćeg povrća s druge strane.

zatvori