Izvor: Prigorski.hr
Općina Kalnik proteklog je vikenda svečanim programom proslavila svoj dan.

Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u subotu u Domu hrvatskih branitelja u Kalniku. Načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer u svom je govoru istaknuo kako je u posljednjih šest godina u Kalnik uloženo oko 25 milijuna kuna, a samo prošle godine u infrastrukturu 16 milijuna.

– Sastav ovog Općinskog vijeća neće mirovati sve dok se ne izgradi cesta do Novog Marofa koja će stanovnicima ovog kraja uvelike skratiti put do Zagreba – poručio je Kešer, dodavši kako u Kalniku brinu o svim generacijama jer imaju dječji vrtić, obnavlja se središnji trg i vjeruje da će proraditi i dom za starije i nemoćne. Brojne udruge, pak, pomažu u profiliranju Kalnika kao turističke destinacije. – Mi gradimo novi Kalnik, poželjno mjesto za život u koje će se ljudi doseljavati – zaključio je.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljena su i općinska priznanja. Tako su nagrade za životno djelo dobili veterinar Milan Vitanović i liječnik Miroslav Samovojski, dok je počasnim građaninom Općine Kalnik imenovan general Mladen Markač.

Zahvalnice su dobili Udruga kineziologa Križevci, Planinarsko društvo Kalnik – Križevci i Hrvatska gorska služba spašavanja, Stanica Koprivnica. Nagradu za iznimno postignuće i promociju Općine Kalnik dobili su Udruga umirovljenika i mještanin Saša Višak.

Nagrade su primili i najbolji učenici: Lorena Sokač Matušec, Gabrijela Štriga, Mihaela Sudar, Ema Navoj i njihovi mentori Milenko Jelača, Goran Mamić i Martina Krnjić.

Poseban gost na svečanoj sjednici bio je predsjednik SDP-a Davor Bernardić. U ime nazočnih načelnika čestitku povodom Dana općine Kalnik uputio je načelnik Općine Bedenica Slavko Cvrlja, a načelnik Općine Kostajnica iz Republike Srpske Drago Bundalo darovao je Dječjem vrtiću “Kalnički jaglac” brojne igračke.

Proslava je nastavljena u nedjelju izložbom vina, procesijom i svečanim misnim slavljem.

Na šestoj “Izložbi vina kalničkih goric” dodijeljeno je 15 zlatnih, 11 srebrnih i 7 brončanih medalja, a 2 vina nagrađena su priznanjima. Šampion izložbe je Pinot sivi berbe 2018. Vinarije Šafran iz Brezničkog Huma.

Zlatnu medalju osvojili su Zoran Radiček (Traminac), OPG Šafran (Kleščec), Vinarija Kešer (Cabernet Sauvignon), OPG Posavec (Rose Frankovka), Vinarija Šafran (Graševina), OPG Šafran (Silvanac zeleni), Miljenko Sokač (mješavina), Vinarija Kešer (Rajnski rizling), Miljenko Trninić (mješavina), OPG Posavec (Frankovka), OPG Posavec (graševina), Dragutin Bermanec (Sivi pinot) te Vinarija Kešer (chardonnay 2017. i 2018).

Na pozornici su nastupili mališani iz Dječjeg vrtića “Kalnički jaglac”, Folklorna skupina OŠ Kalnik, Pjevačka sekcija “Kalnički slavuji”, udruga Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke, Udruga umirovljenika “Prigorčica” iz Općine Breznički Hum, Udruga žena iz Koprivničkih Bregi sa svojom bregofskom pitom, Ženski pjevački sastav “Lile” iz Sv. Ivana Žabna, Udruga umirovljenika i građana “Križ”, Mješoviti zbor Milka Trnina iz Vezišća, Udruga umirovljenika Općine Bedenica te Udruga amatera i zborskih pjevača Kupljenovo. Kalnikom su projahali i Potkalnički konjari.

U svečanoj povorci bili su gradonačelnik poljska grada Zlotoryja Robert Pawlowski, zamjenik gradonačelnika Kastva Dean Jurčić, načelnik Kalnika Mladen Kešer, zamjenik načelnika Mario Filipašić, predsjednik Općinskog vijeća Igor Tomić, predstavnici i članovi udruga i mještani.

Svečano misno slavlje ispred crkve sv. Brcka u Kalniku predvodio je župnik Zlatko Lepčić.

Okupljenima se pozdravnim govorom obratio načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer, a na proslavu je stigao i saborski zastupnik Gordan Maras.

Trodnevna proslava obilježavanja Dana Općine Kalnik završava u utorak, 9. srpnja na samo Brckovo svečanim misnim slavljem u crkvi sv. Brcka biskupa u Kalniku.