Utorak, 16. travnja 2024.

BLIC-INTERVJU Luka List nakon povratka iz Pariza: Ako se želite baviti kemijom, radite to zbog vlastitog zadovoljstva

Luka List učenik je koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ koji je nedavno na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi održanoj u Parizu osvojio treće mjesto. Nakon što se u utorak vratio u Hrvatsku, danas je Dravi.info ukratko ispričao kako mu je bilo.

Gdje si to ustvari bio?

– To je dakle 51. Međunarodna kemijska olimpijada koja se svake godine održava u drugom gradu. Na Olimpijadi sudjeluju učenici iz nešto manje od stotinu država iz cijelog svijeta. Tamo kroz desetak dana rješavamo testove, međusobno se družimo, razgledavamo grad u kojem smo smješteni. I naravno, zabavljamo se.

– Kakav ti je dojam ostavio Pariz?

– Pariz je jako velik i sviđa mi se. Svakako ga je vrijedno vidjeti, šetati tim ulicama, vidjeti Eiffelov toranj i sve znamenitosti.

Ustupio Luka List.

Kako si se pripremao za Olimpijadu?

– Pripremao me jako velik broj ljudi, od mentorice u Koprivnici profesorice Radmile Moferdin do mentora s kemijskih fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog i Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu. Pripreme su trajale tijekom cijele godine u više ciklusa koji su trajali do 35 dana. Slušali smo predavanja na fakultetu, od različitih profesora do studenata – bivših olimpijaca. Morali smo se prvo kvalificirati za predstavljanje Hrvatske na testu koji je bio negdje krajem travnja. Nakon toga smo išli na praktične pripreme koje su trajale dva tjedna, također na PMF-u.

Tvoj rad je nagrađen brončanom medaljom?

– Tako je. Osvojio sam brončanu medalju zajedno s ostalim učenicima iz hrvatskog tima. To znači da sam bio na određenom intervalu na rang listi, dakle nešto iznad polovice sudionika. Taj mi je rezultat nagrađen tom medaljom. Zadovoljan sam nagradom, to mi je dovoljno priznanje za moj rad.

Ustupio Luka List.

Što ti je u planu nakon ovog uspjeha?

– Svakako planiram nastaviti obrazovanje u kemiji. Budući da sam treći razred, planiram se kvalificirati ponovno na Olimpijadu iz kemije koja je iduće godine na rasporedu u Istanbulu i Budimpešti. Nastavljam se baviti kemijom u natjecateljskom, a vjerojatno i profesionalnom smislu. Vrlo vjerojatno ću upisati kemiju na PMF-u.

Što bi želio poručiti za kraj?

– Ako se netko želi baviti kemijom, važno je da to radi iz vlastitog zadovoljstva, a ne radi nekog rezultata ili nekih formalnosti.

Ustupio Luka List.
zatvori