Petak, 26. travnja 2024.

Županijski odbor SDP-a raspustio četiri organizacije u Podravini i Prigorju, ali među njima nije i koprivnička

SDP Koprivničko-križevačke županije postigao je na nedavnim izborima za Europski parlament drugi rezultat u Hrvatskoj, iza kolega u Primorsko-goranskoj županiji. Stoga rezultat koji je SDP postigao u Podravini i Prigorju ima posebnu težinu.

Ocjena je to koju je predsjednik županijskog SDP-a Mladen Kešer poslao jutros medijima. No, u SDP-u nisu zadovoljni svim rezultatima. U nekim sredinama oni nisu zadovoljavajući, pa je, kako je napisao predsjednik Kešer, Županijski odbor odlučio rekonstruirati organizacije koje su “odbile primijeniti metodologiju i izborne aktivnosti Županijskog izbornog stožera”. Statutarne mjere, piše Kešer, primijenjene su na organizacije koji nisu u potpunosti ispunjavale svoje programske i političke zadatke.

Na konkretan upit Radio Drave o kojim je organizacijama riječ i što konkretno znače sinoćnje odluke Županijskog odbora, Kešer je odgovorio da je sve napisao u priopćenju te da Županijski odbor trenutno treba stabilnost i zajedništvo.

Neslužbeno smo doznali da je Županijski odbor jučer raspustio SDP-ove organizacije u Križevcima, Ferdinandovcu, Kloštru Podravskom i Đelekovcu. SDP je u tim naseljima postigao slab izborni rezultat, a raspuštanju su pridonijele i ostavke koje su njihovi predstavnici podnijeli u županijskim tijelima stranke.

Županijski je odbor raspuštenim organizacijama imenovao povjerenike. Za Križevce, to je Mladen Kešer iz Kalnika, za Đelekovec Rade Prosenjak iz Koprivničkog Ivanca, za Ferdinandovac Marko Fucak iz Đurđevca te za Kloštar Podravski Tomislav Verdelec iz Kalinovca. Izbori bi trebali biti održani u roku od 180 dana, no u SDP-u vjeruju da će biti i prije kako se ne bi remetile aktivnosti glede predstojećih izbora.

Zanimljivo je da nije raspuštena koprivnička organizacija SDP-a, premda su njeni predstavnici podnijeli ostavke na funkcije u Županijskom odboru. Razlog je navodno to što dobro rade – bez obzira na to je li riječ o upravljanju gradom ili izbornom angažmanu.

Doznali smo i da je na sjednici Županijskog odbora bilo 29 članova. Prema tumačenju stranačkog statuta od strane predsjednika Kešera, na sjednici je bilo dovoljno članova za donošenje pravovaljanih odluka.

zatvori