Četvrtak, 28. ožujka 2024.

ŽNL IKONE ‘Kralj’ križevačkog noćnog života jedan je od najtrofejnijih županijskih nogometaša

Vođen uzrečicom 'jednom se živi', ovaj majstor s loptom oduvijek je bio mamac za mase zbog svog nogometnog umijeća, ali i zbog svog osebujnog karaktera.

U suradnji sa Županijskim ikonama jednom tjedno objavit ćemo priču o ikonama iz županijskog nogometa Koprivničko-križevačke županije. Prošli tjedan pisali smo o Goranu Ružiću, a sljedeća priča je o istinskom nogometnom boemu – Žarku Bastašiću.

Popularni Žare prve je nogometne korake napravio u rodnim Križevcima gdje je od malih nogu slovio za najperspektivnijeg nogometaša u svojoj generaciji. Nakon završene srednje škole odlazi u NK Koprivnicu u kojoj je proveo tri sezone. Tijekom razdoblja u Koprivnici u nekoliko je navrata bio i na pripremama s prvom momčadi Slaven Belupa, a nakon epizode u Koprivnici Žare se vraća u svoje Križevce.

Žarko Bastašić // Izvor: prigorski.hr

Njegov nogometni talent ubrzo se pokazao i na županijskim nogometnim terenima. S Borcem iz Imbriovca osvojio je sve što se u županijskom nogometu može osvojiti. Poslije nekoliko sezona u Borcu odlazi u redove austrijskog niželigaša SC Wiesena. Iako je i tamo pokazao zavidno nogometno znanje, nakon samo jedne sezone vraća se kući. Jednostavno, nedostajali su mu prijatelji, a i uz dužno poštovanje prema Austrijancima, ovdašnji noćni život ipak je na malo višoj razini, a Žareu često tepaju kako je ‘kralj’ križevačkog noćnog života.

Trenutno ponovo nastupa za svoje Križevce koji su na njegov pogon minulu sezonu Četvrte hrvatske nogometne lige Bjelovar-Koprivnica-Virovitica završili na petom mjestu. U nedugo završenoj sezoni Bastašić je postigao osam prvenstvenih pogodaka i po zna koji puta se prometnuo u najboljeg strijelca svoje momčadi.

Žarko Bastašić // Izvor: Žarko Bastašić (Facebook)

Također, Žare spada u hvalevrijednu rubriku najtrofejnijih županijskih nogometaša. S Borcem je bio županijski prvak i osvojio je dva Županijska kupa, kup je osvajao i kao igrač Koprivnice, a bio je i najbolji strijelac Prve županijske nogometne lige. Još je u nekoliko navrat bio finalist županijskog kupa, posljednji puta prošle sezone s Križevcima.

Odličan je igrač malog nogometa, a posljednjih nekoliko godina igra u ekipi u kojoj su mu suigrači, između ostalih, nogometne ikone poput Krune Jambrušića i Želimira Mešnjaka, i koja je redoviti sudionik završnica križevačkog i koprivničkog turnira. Vođen uzrečicom ‘jednom se živi’, ovaj majstor s loptom oduvijek je bio mamac za mase zbog svog nogometnog umijeća, ali i zbog svog osebujnog karaktera.

Žarko Bastašić // Izvor: prigorski.hr
Žarko Bastašić // Izvor: prigorski.hr

Mnogi će reći da je mogao i morao igrati na višem nivou, no to onda ne bi bio on – nepopravljivi boem i ikona županijskih terena, Žarko Bastašić ‘Žare’.

Podaci preuzeti s Facebook stranice Županijske ikone.

zatvori