Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Županija je lani poslovala pozitivno, ali proračun i dalje opterećuje bolnica, Felak: Ovo nije održivo, moramo nešto učiniti po tom pitanju

Prema Godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna, Koprivničko-križevačka županija u 2018. je godini uprihodila 419,8 milijuna kuna, dok su joj rashodi iznosili 419,6 milijuna kuna. Razlika je pozitivna: 175 tisuća kuna, no zbog prenesenih gubitaka iz ranijih razdoblja ukupni rezultat je 47 milijuna kuna u minusu.

To se najvećim dijelom odnosi na manjak koji je proizašao iz poslovanja Opće bolnice “Dr. Tomislav Bardek”, premda je i bolnica u 2018. ostvarila pozitivan rezultat, no nedovoljan da bi se pokrio manjak iz prethodnih godina. O tome su danas raspravljali članovi Županijske skupštine na 14. sjednici aktualnog saziva.

Proračun, dva rebalansa i preraspodjele sredstava koje su u međuvremenu održane pokazuju, smatra nezavisni Željko Lacković, da župan uopće ne poznaje financije svoje Županije. – Upravljate novcem za koji niste sigurni da ga imate. Mogli ste zatvoriti minus koji ima Županija, nešto više od sedam milijuna kuna – rekao je Lacković i napomenuo da su za nešto više od tog iznosa porasli rashodi za zaposlene.

Snimio Marko Posavec.

Lacković je pohvalio ravnatelja koprivničke bolnice dr. Matu Devčića jer je bolnica povukla više sredstava od svih drugih županijskih proračunskih korisnika zajedno.

– Smatram da nema opravdanja da se ovaj višak sredstava nije preusmjerio u dokumentaciju za EU projekte. Smatram da je izvješće o izvršenju loše, pozivam vas da sredstva koja ćete možda imati na raspolaganju iskoristite za projektne dokumentacije za zgrade ustanova kojima ste vi osnivač, poput srednjih škola – zaključio je Lacković.

SDP-ov Marko Fucak za govornicom je ustvrdio da klub SDP-a i Hrvatskih laburista izvješće o izvršenju proračuna neće podržati. – Vi niste podržali naše amandmane na proračun koji su se bazirali na nekim razvojnim projektima za samu županiju. Vidljivo je da se nekoliko milijuna kuna iz proračuna moglo iskoristiti za neke projekte koji su mogli biti financirani iz EU, ali nisu, na primjer sportska dvorana u Kalinovcu.

Snimio Marko Posavec.

Rast proračuna od nešto više od 8 posto sigurno je dobra vijest, istaknuo je HDZ-ov Damir Felak. – Pozitivan dio rezultat je odluka Vlade Republike Hrvatske i zakona donesenih u Hrvatskom saboru; to je porast prihoda od poreza na dohodak. Korištenje sredstava iz EU fondova došlo je na blizu 26 milijuna kuna. Možemo govoriti o tome je li to premalo, ali je pozitivan pokazatelj. Ovo što je učinjeno u 2018. daje nam nekakve smjernice o tome kako bismo se trebali ponašati u 2019., i trebamo nastojati povući što više sredstava iz EU fondova. Klasične pomoći države su takve kakve jesu. Državni proračun se povećava, ali teško je očekivati da će biti direktnih dotacija za pojedine projekte – poručio je Felak.

Ključni problem županijskog proračuna otkad su u njega uključeni svi proračunski korisnici je bolnica, kazao je Felak. – Mi ovdje sigurno ne možemo naći rješenje za taj problem, siguran sam da se u bolnici radi najbolje moguće i racionalno, ali mislim da bismo trebali uputiti apel Ministarstvu i Vladi jer nije održivo da se to provlači iz godine u godinu. Vrijeme je da nešto učinimo po tom pitanju.

Snimio Marko Posavec.

– Nije lako voditi argumentiranu raspravu koja ima političke motive jer je sasvim prirodno da oporba uvijek nalazi mane, a zaduženi za sustav tvrde suprotno – uzvratio je kritičarima župan Darko Koren. – Vjerujem da se gospodin Lacković razumije u proračun, ali razumijem se i ja. Moram reći da su neki podaci korišteni malo zlonamjerno. Ako želimo manipulirati javnošću nekim podacima, reći ćemo to na način da javnost stekne dojam da je onaj koji to izgovara vjerodostojan. Evo i jedan primjer, koji je dovoljan: spomenuti porast rashoda za zaposlene od oko sedam milijuna kuna odnosi se na rast plaća u sustavu zdravstva i školstva, temeljen na kolektivnim ugovorima i zakonima ove države. Oni ne dolaze iz Županije, nego iz Ministarstva. To nema veze s nama. To vam sve govori.

Godišnji izvještaj o izvršenju proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2018. godinu na kraju je prihvaćen s 25 glasova za, 6 protiv i 6 suzdržanih.

zatvori