Petak, 26. travnja 2024.

Župan Koren na sastanku s ministricom Divjak pozvao na nagodbu u rješavanju duga za JPP projekt koprivničke Gimnazije

Župan Darko Koren jučer se sastao s ministricom znanosti i obrazovanja Blaženkom Divjak. Sastanak je organiziran na njegovu inicijativu, a jedna od glavnih tema bilo je rješavanje duga za projekt javno-privatnog partnerstva Gimnazije ‘Fran Galović’.

Premda je novim sporazumom država preuzela obveze iz tog projekta za razdoblje od 1. siječnja ove do 30. lipnja 2031. godine, Koprivničko-križevačkoj županiji dužna je 10 milijuna kuna nastalih zbog neplaćanja JPP-a između prosinca 2015. i prosinca 2018. godine, zbog čega je u tijeku i sudski spor.

Župan Koren na sastanku je još jednom pozvao Ministarstvo znanosti i obrazovanja na postizanje nagodbe u sporu kako bi se smanjili daljnji sudski troškovi i zatezne kamate. Županija i Grad Koprivnica prije podizanja tužbi uputili su zahtjeve za mirno rješavanje sporova, no Državno odvjetništvo nije ih prihvatilo.

Izvor: kckzz.hr

Osim toga, župan je ministrici Divjak predstavio aktivnosti i projekte koje Koprivničko-križevačka županija provodi u školstvu, poput “Pametan obrok za pametnu djecu” u suradnji s Podravkom u kojem se svakom osnovnoškolcu nastoji osigurati zdrav, kvalitetan i nutritivno vrijedan obrok, te potaknuti usvajanje zdravih prehrambenih navika. Također, aktivnostima projekta u većoj mjeri u opskrbu školskih kuhinja nastoje se uključiti autohtoni, lokalni proizvodi i stvaraju preduvjeti da proizvođači prehrambenih proizvoda s područja županije i domaća obiteljska poljoprivredna gospodarstva što jednostavnije plasiraju svoje proizvode. Jelovnike osmišljava stručni tim Podravkinih nutricionista, a na sastanku u Ministarstvu znanosti i obrazovanja raspravljana je problematika nedostatka tehničkog osoblja u školskim kuhinjama.

Između ostalog, župan je ministrici Divjak ukazao na problematiku sastava školskih odnosno domskih odbora, u kojima su, od ukupno 7 članova, osnivači ovlašteni imenovati samo tri člana. S jedne strane osnivači imaju obvezu solidarno i neograničeno odgovarati za imovinu ustanove, a nemaju većinu u tijelima upravljanja, te zbog činjenice da nemaju većinu u tijelima upravljanja ne mogu utjecati na donošenje odluka.

Na sastanku je bilo riječi i o regionalnim centrima kompetentnosti, prijedlogu smjernica za izradu Mreže školskih ustanova i programa odgoja i obrazovanja, odluci o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za iduću školsku godinu, strukturi upisa u prve razrede srednjih škola odnosno uvođenju novih zanimanja u skladu s potrebama županijskog gospodarstva, kao i o ostalim temama iz sektora obrazovanja.

Ministrica Divjak pohvalila je aktivnosti Koprivničko-križevačke županije kada je riječ o ulaganju u obrazovanje, dok je župan Koren iskazao zadovoljstvo održanim sastankom naglasivši kako bi Ministarstvo znanosti i obrazovanja i županije kao osnivači škola trebali biti partneri u svim projektima i djelovati u sinergiji, u cilju unapređenja sustava obrazovanja.

Sastanku su, uz ministricu Blaženku Divjak, prisustvovali i državna tajnica Branka Ramljak i pomoćnik ministrice Stipe Mamić.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori