Srijeda, 24. travnja 2024.

Završnom izložbom ‘Bohemian Rhapsody’ drnjanski osmaši oprostili se od škole

Osmaši Osnovne škole ‘Fran Koncelak’ iz Drnja oprostili su se od škole izložbom ‘Bohemian Rhapsody’ pod mentorstvom nastavnika likovne kulture Marija Dimića.

Nadareni su se učenici na simboličan način oprostili od škole, budući da sama pjesma tematizira trenutak preobrazbe kao i potragu za identitetom.

– Završetak osnovne škole vrijeme je velikih odluka i dvojbi, učenici prolaze velike tjelesne i duhovne promjene te pronalaze novi identitet s kojim će nastaviti putovati kroz život. Iako njihovi učitelji i roditelji imaju od njih određena očekivanja, oni pokušavaju živjeti u skladu sa samima sobom, bez obzira na društvene norme ili očekivanja bližnjih. Upravo sličan životni rez, proces pronalaženja sebe, napravio je Freddie Mercury – na izložbu se osvrnula nastavnica hrvatskog jezika i književnosti Vedrana Vetma.

Još jedna simbolika koju veže ova tema izložbe jest ta da je, osim što je to omiljena pjesma nastavnika Marija Dimića, nastala iste godine kada je i rođen (1975. godine).

– U današnjem svijetu, odrasli se teško snalaze s pomaknutim moralnim vrijednostima, a pogotovo je teško djeci u pubertetu. Mediji nameću lažne i nedostižne ideale koji djeci iskrivljuju sliku o samima sebi te stvaraju rascjep između želja i realnosti koji postaje ozbiljan izvor frustracija. Ova izložba učeničkih radova, koristeći motive iz pjesme Bohemian rapsody ohrabruje nas da svijetu pokažemo svoju različitost i individualnost, da pokažemo pravog sebe bez obzira na to hoće li nas naša okolina prihvatiti. Ako ostanemo uklopljeni u masi, hoćemo li moći ostaviti iza sebe trag originalnosti koji će biti svjedok našem životu i pokušaju da svijet učinimo boljim? – otvoreno pitanje ostavlja Vetma.

Učenicima želimo sreću u daljnjem obrazovanju, kao i to da se što prije pronađu na životnom putovanju koje im slijedi.

zatvori