Draženka Vadla. Snimio Marko Posavec.
U nedavnoj emisiji Radio Drave ‘Najvažnije je zdravlje’ gostovala je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, dr. Draženka Vadla. Tema razgovora je očuvanje zdravlja u ljetnim mjesecima koji su taman na početku.

Nije zgorega podsjetiti na što sve pripaziti u vrijeme kada danju vlada sparina, a sve kako bi se sačuvalo naše zdravlje. Osim standardnih savjeta o kretanju, dr. Vadla napomenula je važnost osvježavanja zraka u zatvorenim prostorima gdje se najviše boravi tijekom dana.

Dotaknula se i tema o mogućem uvođenju predmeta domaćinstvo u škole, budući da su prijašnje generacije imale velike koristi od njega. Dr. Vadla tu je istaknula savjete oko kuhanja u ljetnim mjesecima:

– U ljetnim mjesecima nakon kuhanja često ostavljamo hranu na sobnoj temperaturi, što nikako ne bismo smjeli, budući da se mikroorganizmi na višim temperaturama brže razvijaju i hrana se brže kvari, a s time je veća mogućnost da se osoba otruje.

Također, jednako je važno pripaziti i kod odmrzavanja zamrznute hrane, gdje je možda najpametnije nakon što se hrana izvadi iz ledenice stavi u frižider na postepeno odmrzavanje. No u slučaju brže pripreme nije na odmet odmrzavati u mikrovalnoj pećnici, nakon čega treba odmah krenuti s pripremanjem hrane.

Dr. Vadla također je napomenula što treba učiniti u slučaju trovanja hranom, zatim kako pripaziti na higijenu. Budući da se u ljetnim mjesecima češće odlazi na boravak u prirodu, valja pripaziti na ubode insekata kao i krpelje koji nisu rijetka pojava.

Emisiju je ovotjedna gošća završila savjetom za kupače koji se vole osvježiti u jezerima i dijelovima rijeke Drave na području naše županije, gdje se posebna pozornost stavlja na vođenje brige o sebi, ali i drugima dok se kupaju. Područja su to koja nisu službena kupališta i nije ih moguće u potpunosti regulirati, što stavlja na kupače posebnu odgovornost, zaključila je Vadla.