Ilustracija / snimio Marko Posavec.
Većina škola u Koprivničko-križevačkoj županiji odlučila se za prvi model školskog kalendara.

Odlukom o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za iduću školsku godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja osnivačima je omogućilo da nakon pribavljenih mišljenja škola odaberu jedan od četiri modela odmora za učenike.

Koprivničko-križevačka županija osnivač je osamnaest osnovnih i osam srednjih škola, koje su se, sukladno navedenoj Odluci, izjasnile o željenom modelu realizacije odmora.

Većinom glasova, škole kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija izabrale su prvi model odmora:

Izvor: ucenici.com

Tako nastavna godina 2019./2020. počinje 9. rujna 2019. godine, a završava 17. lipnja iduće godine. Po izabranom prvom modelu, zimski odmor za učenike počet će 23. prosinca 2019. godine i trajat će do 10. siječnja 2020. godine, s tim da će nastava početi 13. siječnja 2020. Proljetni odmor za učenike počet će 10. travnja 2020. i završit će 17. travnja 2020., s tim da će nastava početi 20. travnja 2020. godine.

S obzirom na to da je Koprivničko-križevačka županija osnivač s najviše škola i učenika, ostalim osnivačima na području županije (Grad Koprivnica, Grad Križevci, Grad Đurđevac) predložen je zajednički dogovor kako bi sve škole na području Županije imale isti raspored odmora.

Ukoliko će škole različitih osnivača imati različit raspored praznika, mogli bi se javiti brojni problemi, prvenstveno za roditelje i učenike. Iz Županije pojašnjavaju kako bi željeli izbjeći situacije da učenici iz istih obitelji imaju različite modele odmora, da djelatnici škola koji rade u više škola ne bi bili dovedeni u neugodne situacije te da bi bila lakša koordinacija prijevoza.

Upravni odjel za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije morat će do 14. lipnja 2019. godine obavijestiti Ministarstvo znanosti i obrazovanja o načinu realizacije odmora učenika za sve školske ustanove na području županije.