Utorak, 23. travnja 2024.

USUSRET INMUSICU Razgovarali smo s dečkima iz Klinike Denisa Kataneca, mladog benda u kojem svira i naš Koprivničanac Karlo Cmrk

Mladi glazbeni sastav ‘Klinika Denisa Kataneca’ ove će godine zasvirati na jednom od najvećih ljetnih festivala u Europi, na INmusic festivalu na zagrebačkom Jarunu. Tom smo prigodom popričali s članovima benda, među kojima je i Koprivničanac Karlo Cmrk.

Denis, budući da bend nosi tvoje ime, a ujedno si njegov frontmen, možeš li nam reći kako bi opisao svoju glazbu i na koji način ona nastaje?

Denis: Stavi mentos u kokakolu, promućkaj i stavi pod majicu, dobiješ – “pop”.
Dugotrajan je to proces stavljanja svega pod tepih od samog rođenja i milijunti put odsviran jedan te isti akord koji u jednom trenutku zazvuči drugačije i poprati smeće koje je isplivalo.

Koja je trenutna postava benda i što pripremate za ovogodišnji nastup na INmusicu?

Nakon raznih pretumbacija, zadnjih godinu dana Kliniku, uz Karla, čine Brane Norac i Vinko Vujec. To je ujedno i postava koja je zaslužna za sav novi materijal i novo ruho benda. Svirati ćemo nešto skraćeniji set, što bi moglo malo narušiti koncept, ali sasvim dovoljno da se preznojimo i steknemo pokojeg novog prijatelja.

Vašem EP-u “Rode”, koji je izašao početkom ove godine, glazbeni kritičari su nadjenuli epitet “bomba strasti i energije”… Očito dobro radite to što radite. Kakvi su vam daljnji planovi?

Kritičari nisu bitni ukoliko se unisono ne deru istu stvar. Kritika ima veću moć kad je negativna. Ovdje sam deset godina i ako se negdje osvajaju srca to se dešava na koncertima. Mi se ne trudimo, ali dajemo sve od sebe na svakom ili možda bolje rečeno ne trebamo se truditi da bi dali sve od sebe. Snimamo album početkom ljeta, pa ćemo vidjeti kako dalje.

Karlo, član si nekoliko koprivničkih bendova i u glazbi si već dugo vremena. Kako uspijevaš biti aktivan na čak dvije glazbene scene – zagrebačkoj i onoj domaćoj, koprivničkoj?

Karlo: Stvar je u tome da svi moji bendovi nisu na jednakoj razini aktivnosti. Klinika mi je primarni bend jer najviše sviramo i svi smo u Zagrebu. Lolita, koja se klasificira kao koprivnički bend, također djeluje u Zagrebu. Realno samo je Letarg iz Koprivnice, ali on nije toliko aktivan pa mi nije problem sve uskladiti. Tako da, što se tiče mog angažmana u 2 grada, 90% toga je Zagreb.

Nastavno na to, kako bi opisao zagrebačku, a kako koprivničku scenu?

U Zagrebu je mnogo lakše pronaći istomišljenike i ljude s kojima možeš raditi, lakše je stvoriti kontakte za daljnju suradnju. Naravno, glavni razlog tome je veličina grada i scene. Čini mi se da muzičari zagrebačke scene više ulažu u vlastite bendove te da su općenito više angažiraniji. Što se tiče koprivničke, nije upitno da ima odličnih bendova, ali problem joj je taj što ima vrlo malo mladih bendova.

Što za tebe predstavlja INmusic i što očekuješ od nastupa na jednom od najvećih ljetnih festivala u Europi?

INmusic mi je još od srednje škole bio događaj s kojim je službeno počelo ljeto. Ovo će mi biti osmi put da idem na INmusic i prvi put kao izvođač, što je naravno vrlo lijepo! A i dosta sam uzbuđen, zanima me kako stvari tamo funkcioniraju sa strane izvođača. Očekivanja: dobar zvuk i najbolji mogući nastup, ostalo ćemo vidjeti!

INmusic festival #14 održat će se na već dobro poznatoj lokaciji jarunskih otoka u Zagrebu od 24. do 26. lipnja 2019. godine uz podršku OTP banke Hrvatska koja i u 2019. godini omogućuje beskontaktno plaćanje na festivalu. Ograničeni kontingent jednodnevnih ulaznica u prodaji je putem službenog festivalskog webshopa. Jednodnevne ulaznice po cijeni od 449 kuna (+ troškovi transakcije) za prvi i drugi dan festivala te za treći dan 499 kuna (+ troškovi transakcije) mogu se kupiti isključivo putem službenog INmusicovog webshopa. U prodaji su i trodnevne ulaznice za 14. INmusic festival koje se mogu nabaviti u svim poslovnicama OTP banke Hrvatska, Dirty Old Shopu te putem službenog INmusic webshopa po cijeni od 549 kn (+ troškovi transakcije). Kamperske ulaznice za INmusic #14 dostupne su isključivo putem festivalskog webshopa po cijeni od 250 kn (+ troškovi transakcije) do isteka zaliha.

zatvori