Petak, 19. travnja 2024.

Svečana proslava 90. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Suha Katalena

U subotu, 15. lipnja 2019. godine, Dobrovoljno vatrogasno društvo Suha Katalena svečano je proslavilo svoju veliku 90. obljetnicu osnutka i humanog djelovanja.

”Početak vatrogastva u Suhoj Kataleni datira iz davne 1890.godine, naime tada je na inicijativu mještana i ondašnje vlasti nabavljena jedna ručna štrcaljka malog kapaciteta te su izabrana četiri čovjeka koji su bila zaduženi da zajedno s tom štrcaljkom odlaze na mjesto požara gdje bi im se u gašenju pridružili i ostali mještani”. Shodno prvim pisanim podacima mještani Suhe Katalene službeno su osnovali i registrirali DVD-a Suha Katalena 30. prosinca 1929.godine i od tog dana se vodi u knjigama.

Svečana proslava, održana je pod visokim pokroviteljstvom Grada Đurđevca i uz supokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije, VZ Koprivničko-križevačke županije i Hrvatske vatrogasne zajednice.

Članovi Društva prvo su položili vijenac i zapalili svijeće kod glavnog križa na mjesnom groblju za sve preminule vatrogasce.

U svečanim odorama, goste i uzvanike dočekivalo je svečano odjeljenje Društva uz taktove Puhačkog orkestra DVD-a Đurđevac.

Nakon formiranja svečane povorke ispred Društvenog doma, kojom je zapovijedao zapovjednik DVD-a Suha Katalena Alen Škudar, upriličen je mimohod kroz Suhu Katalenu. Po povratku svečane povorke, zapovjednik Društva predao prijavak izaslaniku gradonačelnika Grada Đurđevca Ivanu Juričiću koji je potom izvršio smotru vatrogasaca.
Nakon smotre, u neposrednoj blizini Društvenog doma održana je sveta misa za sve vatrogasce koju je predvodio župnik Župe sv. Franje Ksaverskog Kozarevac vlč. Ivica Gladoić.

Na kraju mise, vlč. Gladoić posvetio je novu zastavu DVD-a Suha Katalena. Po završetku svete mise, u Društvenom domu je održana svečana sjednica.

Svečanoj sjednici pored predstavnika 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava nazočili su izaslanik Hrvatske vatrogasne zajednice i VZ Koprivničko-križevačke županije Branko Vucikuja, izaslanik gradonačelnika Grada Đurđevca Ivan Juričić, predsjednik VZ Grada Đurđevca Željko Turbelija, zapovjednik JVP Grada Đurđevca Matija Markešić, predsjednica Požarnog područja Đurđevac Marijanka Đođ, referent za poslove zaštite i spašavanja Krešimir Škvorc, članice Udruge žena Suha Katalena i predstavnici Mjesnog odbora Suha Katalena.

Na početku svečane sjednice, predsjednik Društva Nedeljko Kovačević riječima dobrodošlice pozdravio je mnogobrojne goste i uzvanike, a kum nove zastave Vjekoslav Ščrbić, predao je zastavu predsjedniku Društva. Svečanu sjednicu vodio je zapovjednik Društva Alen Škudar.

Osvrt na bogatu povijest vatrogastva u Suhoj Kataleni, te nastanak i humano djelovanje društva kroz 90.godina pročitala je Adrijana Kufner. Društvo danas broji 72 člana, od toga je njih 10 operativnih vatrogasaca uvijek spremnih za intervencije, kao i četerdesetak podupirajućih članova te 33 djece i mladeži od 6-16 godina što je veliko jamstvo za opstojnost vatrogastva u Suhoj Kataleni.

Svima nazočnima na sjednici su se obratili Branko Vucikuja, Ivan Juričić, Krešimir Škvorc, Marijanka Đođ, Željko Turbelija, kao i mnogi drugi, svi govornici su u svojim obraćanjima veoma pohvalno govorili o radu Društva složivši se kako u Suhoj Kataleni prevladava jedno veliko zajedništvo i sloga.

Tijekom svečane sjednice, Branko Vucikuja u ime HVZ-a uručio je predsjedniku Nedeljku Kovačeviću plaketu povodom obilježavanje 90-te obljetnice Društva.
Krešimir Škvorc u ime VZ Koprivničko-križevačke županije predsjedniku je također uručio plaketu povodom obilježavanje 90-te obljetnice Društva.

Predstavnici prijateljskih društava, darivali su prigodnim poklonima i novčanim darom Dobrovoljno vatrogasno društvo Suha Katalena.

Na kraju svečane sjednice, zaslužnim članovima i sponzorima dodijeljene su zahvalnice, odličja i priznanja, koje su im podijelili Branko Vucikuja, Željko Turbelija, Matija Markešić i Nedeljko Kovačević.
Spomenicu za 10 godina provedenih u vatrogastvu primilo je 15 članova a za 20 godina 2 člana. Spomenicu za 30 godina provedenih u vatrogastvu primili su Nedeljko Kovačević, Branko Gabarić, Siniša Halapa, Miroslav Halapa, Marinko Švarbić, Goran Bugarinović, Branko Tesar, Ivan Grgičin i Branko Cesar, a za 40 godina spomenicu je primio Đuro Vedriš.

Nakon svečane sjednice uslijedilo je prijatno druženje i večera za sve nazočne, a za ugodno raspoloženje pobrinuli su se članovi glazbenog sastava ”Plan B”.

Izvjestitelj
VZ Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

zatvori