Subota, 20. travnja 2024.

Odbor za branitelje raspravljao o aktualnim temama, sljedeća aktivnost najavljena već za ovu subotu

Članovi Odbora za branitelje Grada Koprivnice sastali su se prošlog tjedna na sjednici kako bi raspravljali o aktualnim temama.

Prva tema bila je zasnivanje stalnog postava o Domovinskom ratu, rekao je Radio Dravi predsjednik Odbora Ivica Jurenec:

– O toj smo temi već više puta raspravljali. Donijeli smo zaključak da za stalni postav izložbe o Domovinskom ratu predlažemo zgradu stacionara u kampusu, bivšoj vojarni i tu Grad preuzima određene korake. Taj bi prostor ujedno bio uređen i za rad braniteljskih udruga. Uz stručnjake koprivničkog muzeja, na tom bi postavu bilo angažirano povjerenstvo od tri člana. Činili bi ga ratni zapovjednici koprivničkih ratnih postrojbi. Oni bi aktivno sudjelovali s muzejskim stručnjacima u izradi tog stalnog postava izložbe o Domovinskom ratu.

Odbor za branitelje počeo je i s pripremama za obilježavanje ovogodišnjeg Dana koprivničkih branitelja, 30. rujna:

– Ove godine nositelj aktivnosti ispred braniteljskih i stradalničkih udruga bit će 61. lad PZO s predsjednikom Rankom Vrbanom. I ove godine bit će angažirana Počasno-zaštitna bojna i Taktičko-tehnički zbor. Bilo je još prijedloga, no sve će organizacijski manje-više rješavati Udruga PZO-a. Zadatak organiziranja proslave dobili su jer je 61. lad PZO vrlo brojna, vrlo aktivna udruga, nastala na temelju najstarije, najdugovječnije ratne postrojbe u Koprivnici.

Jurenec je Radio Dravi najavio još dvije manifestacije koje organiziraju koprivnički branitelji. Prva je već krajem ovog tjedna:

– U organizaciji Gradskog odbora Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata bit će obilježena obljetnica njihovog osnivanja, ali i ustrojavanja prvog bataljuna Zbora narodne garde. Tim povodom bit će ove subote, 29. lipnja održana biciklijada s posvetom barjaka i druženje. Potom 3. kolovoza slijedi streljački turnir kojim tradicionalno obilježavamo obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Članovima Odbora na sjednici održanoj u koprivničkoj gradskoj vijećnici pridužili su se i gradonačelnik Mišel Jakšić, njegova zamjenica Melita Samoborec i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin sa suradnicima.

zatvori