Četvrtak, 25. travnja 2024.

REZIME SEZONE Za lošu situaciju Koprivnice ne treba kriviti igrače, uvjeti u kojima su se našli bili su sve samo ne nogometni

Nogometaši Koprivnice protekle su subote u posljednjem kolu Treće hrvatske nogometne lige Istok izgubili u gostima kod Croatie iz Đakova (3:2) i tako zaključili najlošiju sezonu u proteklih nekoliko godina.

Zeleni su sezonu završili na posljednjem mjestu sa samo 21 osvojenim bodom, a pretposljednja Sloga iz Nove Gradiške pobjegla im je čak sedam bodova. Iako su u prvoj sezoni igrali jako dobro, problemi za Koprivnicu počeli su u proljetnom dijelu sezone.

Odlasci trenera Vedrana Medenjaka i stožernih igrača Sanjina Strajnića, Vjekoslava Kolara, Lea Kovačića te braće Srbljinović jednostavno su previše utjecali na kvalitetu igre, a pojačanja koja su dovedena nisu mogla nadomjestiti sve navedene odlaske. Ekipu se pokušalo stimulirati dolaskom Valentina Knapića, ali koprivnički strateg s vidno oslabljenim kadrom jednostavno nije mogao parirati daleko iskusnijim momčadima u prvenstvu.

Iako i u sadašnjem kadru ima jako dobrih igrača, Koprivnica se u drugoj polusezoni jednostavno igrački raspala. Talentirani igrači poput Nikole Tube, Karla Slukića i Ivana Mihaljevića nisu u takvim uvjetima mogli pružati dobre partije, a bili su i vidno demoralizirani. S druge strane, treba naglasiti da je Koprivnica najmlađa momčad u Trećoj HNL Istok, a jedini iskusni igrači su Ivan Vrkić, Bojan Tucaković i Mario Gregurina.

Kapetan Tucaković odigrao je solidnu polusezonu i u zadnjih nekoliko kola čak je bio i trener, Vrkić je pokazao da i u ovako oslabljenoj ekipi može biti ključna figura u napadu (postigao je 10 ligaških pogodaka), a Gregurinu su ove sezone ozljede spriječile da bude vođa momčadi.

Nažalost, loša forma ekipe prenijela se i na Županijski nogometni kup gdje su Zeleni bili branitelji naslova, ali ispali su u polufinalu od kasnijeg osvajača Mladosti iz Kloštra Podravskog.

U ovom trenutku nije poznato u kojoj će se ligi Koprivnica natjecati iduće sezone, a govori se čak i o promjeni imena u Slaven Belupo B.

– Mogu samo reći da smo Hrvatskom nogometnom savezu podnijeli prijavu za igranje u Trećoj ili Četvrtoj hrvatskoj nogometnoj ligi. Čekamo njihovu odluku nakon koje ću moći više reći o budućnosti Koprivnice kao kluba – rekao je Goran Sikavica, predsjednik NK Koprivnice.

Apsolutno je jasno da Koprivnica kao klub ima infrastrukturne uvjete za ostanak u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi koja bi se od iduće sezone trebala reformirati. Međutim, Koprivnicu treba promatrati kao drugu momčad Slaven Belupa, jednako kako i zagrebačka Lokomotiva služi Dinamu kao poligon za kaljenje igrača koji u najuspješnijem hrvatskom nogometnom klubu ne mogu odmah konkurirati.

U ovakvoj situaciji kada je klub odigrao jednu od najlošijih sezona u posljednjih nekoliko godina, krivce ne treba tražiti u igračima, već u ljudima koji su odgovorni da klub napreduje.  Početkom netom završene sezone, Koprivnica dugo nije definirala igrački kadar i trenera, pa su i same pripreme prošle dosta neorganizirano. Naravno, bez adekvatne pomoći Slaven Belupa (igračke i financijske), Koprivnica kao nogometni klub jednostavno ne može funkcionirati, odnosno ne može biti konkurentna u prvenstvu, pa čak i Županijskom nogometnom kupu.

NK Koprivnica u sezoni 2018./19.

Pozicija na tablici: 16. mjesto (posljednji u ligi)
Broj bodova: 21
Postignuti golovi: 37
Primljeni golovi: 66
Učinak: šest pobjeda, četiri remija i 20 poraza
Najbolji strijelac: Ivan Vrkić (10 pogodaka)

zatvori