Četvrtak, 18. travnja 2024.

Prvim rebalansom povećan koprivnički proračun, gradonačelnik Jakšić: Financijski pokazatelji u gradu su dobri

Kao što je bilo za očekivati, koprivničko Gradsko vijeće većinom je pozicijskih glasova izglasalo prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna. On je s 208.551.233 povećan na 219.634.990 kuna.

Zadovoljstvo brojčanim pokazateljima i financijskim stanjem Koprivnice izrazio je gradonačelnik Mišel Jakšić:

– Proračun nam je povećan zahvaljujući dobrim financijskim pokazateljima u gradu. Primjerice, porezni prihodi, a onda i plaće naših građana porasli su za 7%. Pozitivno je i da je u Koprivnici porasla i prodaja građevinskih parcela što se vidi u gradskim prihodima. Važno je i da realiziramo EU projekte: Inkubator kreativnih industrija, Dječji vrtić Lopticu i reciklažno dvorište.

Snimio Marko Posavec.

Naravno da su oporbeni vijećnici imali niz primjedbi na financijske pokazatelje. Tako je nezavisni Marijan Šiško primijetio povećanje stavke za promidžbu, predloživši da dio tog financijskog kolača dobije i oporba. Osim toga, premda nije kreirao i podnio amandmane, smatra da milijun kuna treba usmjeriti na rekonstrukciju raskrižja Zagrebačke ulice i Varaždinske ceste, dodavši da on ima idejno rješenje tog prometnog problema u Koprivnici.

– Točno je da je stavka za manifestacije povećana za 476.000 kuna jer sve ono što dobijemo od sponzora činimo vidljivim – uzvratio je gradonačelnik Jakšić. Kad je riječ o promociji, dodao je da Koprivnica na tu namjenu troši daleko manje od okolnih gradova, a povećanje stavke je logično jer EU projekti koji se provode moraju biti vidljivi. Osim toga, Koprivnica, kaže, dobiva dodatnu vidljivost:

– Dva Čazmatransova autobusa obući ćemo u simbole grada i dobiti za to besplatne kilometre.

Snimio Marko Posavec.

Nezavisni Antonio Grgić rekao je da mu je izrazito drago što prvi puta u mandatu povećavaju proračun, no primijetio je i da u njemu nema novca za rekonstrukciju gradskih bedema:

– Opet nismo ništa planirali za bedeme koji su u jako lošem stanju, a cijela naša turistička ponuda se temelji upravo na njima.

– Trenutno nema mogućnosti da projekt prijavimo na EU natječaje. Bude li te prilike, bit ćemo spremni – odgovorio je gradonačelnik Jakšić, ali i otklonio sve moguće nedoumice:

– Ne bude li prilike za prijavu na EU natječaje, ima važnijih projekata za investiranje gradskog novca. Drago mi je da će ova gradska uprava izgraditi Osnovnu školu Podolice. Zašto se dosad čekalo, nemam odgovor. Nemam ga vremena ni tražiti.

Snimio Marko Posavec.

HDZ-ov Ernest Forjan u svojoj je raspravi istakao da ga fascinira poduzetnički bum o kojemu, kako je rekao, bruje lokalni mediji, a Grad je istovremeno za 450.000 kuna smanjio stavku za gospodarstvo i poduzetništvo.

– Dragi kolege vijećnici, bez jakoga gospodarstva nema ničega, ni bedema, ni kauboja, semafora… Smeta me što se uzima novac onima koji stvaraju novu vrijednost u gradu, a od njih se puni gradski proračun. Bit će mi zanimljivo pratiti dolazak investitora, no na osnovu ovakvih mjera koje dajemo svojim ljudima u vlastitom gradu – to bu završilo ko i vanjski bazeni i sve ostalo – završio je Forjan te izazvao gradonačelnikovu reakciju:

– Sve porezne reforme u doba svih vlada Koprivnici su uzele novac. Prošla je godina bila gospodarski jača od 2008., a mi smo imali desetak milijuna kuna manji prihod. 30% naše osnovice ode u druge gradove, pa čak i u Križevce i Đurđevac, to je pročelnik Punčikar točno izračunao. A Koprivnica je jedina u Koprivničko-križevačkoj županiji koja ima porast radnih mjesta – uzvratio je gradonačelnik Jakšić.

Kad je pak riječ o poduzetničkim mjerama, gradonačelnik Jakšić je uvjeren da će najnoviji paket poticajnih mjera, kreiran u Gradskoj upravi, donijeti nove rezultate:

– Već nam se javilo 8 ili 9 investitora. Ako ih pola svoje investicije realizira u Koprivnici, bit će dobro. Mislim da možemo sačuvati pozitivan trend. Koprivničke poduzetničke zone najpopunjenije su u cijeloj županiji. Dravska će uskoro biti na 70 do 75%. Drago mi je što među investitorima ima lokalnih koji su uspješni na internacionalnom tržištu.

Koliko su gradske mjere poticanja poduzetništva dobre, gradonačelnik je ilustrirao konkretnim primjerom: investitor koji izgradi halu vrijednu pola milijuna eura, dobit će potporu od 100.000 eura. Uz dodatne mjere gradska potpora može se, kaže gradonačelnik Jakšić, popeti do 200.000 eura.

A kritičarima koprivničkih poduzetničkih mjera i uvjeta uzvratio je pitanjem:

– Jesmo li spremni mijenjati Podravku, Belupo, Hartmann, Ligo, Vemo, POBU i druge velike za 7 ili 10 “calzedonija” u kojoj su duplo manje plaće nego kod nas? Strani investitori odlaze u sredine gdje nema razvijenog velikog gospodarstva pa na raspolaganju imaju radnu snagu koju mogu manje platiti. To nije slučaj u Koprivnici – zaključio je.

zatvori