Utorak, 23. travnja 2024.

Projekt potpredsjednika županijskog HDZ-a Tomislava Jurendića uvršten u Nacionalnu razvojnu strategiju Hrvatska 2030.

Osnivanjem agrocentara ojačale bi uloge županija i mikro poljoprivrednih proizvođača

Potpredsjednik koprivničko-križevačkog HDZ-a dr. sc. Tomislav Jurendić, nekadašnji pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, član je tematske skupine ‘Hrana i bioekonomija’ koja radi na izradi Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine.

Tematske skupine osnovala je Vlada Republike Hrvatske, a svaka u svom segmentu osmišljava najbolji način kako u narednih desetak godina iskoristiti sve potencijale za rast i razvoj zemlje.

Upravo je Jurendićev projekt “Integriranje proizvođača u učinkovit lanac opskrbe hranom” jedan od četiri koja su iz te tematske skupine uvrštena u Nacionalnu razvojnu strategiju. Riječ je o osnivanju agrocentara u 20 županija i Gradu Zagrebu kojima bi se zajamčio otkup proizvoda isključivo od mikro proizvođača hrane i mikro poljoprivrednika, čime bi se ojačala i uloga hrvatskih županija jer će one samostalno organizirati rad agrocentara.

Jačanje županija i jačanje mikro proizvođača posredno će utjecati i na demografiju te na razvoj ruralnih područja u svim dijelovima Hrvatske. Nacionalna razvojna strategija bit će dovršena do listopada, a Vlada će ju potom uputiti na donošenje Saboru.

“U tijeku je predlaganje, odnosno rad na modelima rada samih agrocentara, kako bi se na najbolji način u svakoj županiji u kojoj će se Agrocentar nalaziti iskoristili potencijali koji se tamo pružaju. Poseban naglasak u cijelom procesu i projektu bit će stavljen na bioekonomiju, a sve s ciljem kako bi se zaokružili proizvodni procesi te kako bi se visokovrijedni biootpad preradio i na taj način dobili novi proizvodi”, poručuju u priopćenju iz ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije.

Jurendić je za projekt dobio potporu Stručnog odbora za regionalni razvoj i EU fondove pri ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, kao i nacionalnog Stručnog odbora. Nastavit će aktivno raditi na realizaciji projekta, a sudjelovat će i u pregovorima Hrvatske s Europskom komisijom za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Sam projekt trebao bi krenuti 1. siječnja 2021., dok bi Nacionalna razvojna strategija trebala biti aktivna od 2020. godine.

zatvori