Četvrtak, 18. travnja 2024.

Problem s poplavljivanjem podvožnjaka riješit će projekt Aglomeracije koji će retencijama zauzdati vodeni val

Jak pljusak s grmljavinom koji je u srijedu oko podneva pogodio Koprivnicu na području grada stvorio je velike probleme s vodom.

Prema službenim podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Koprivnici su tada pale 32 litre kiše po kvadratnom metru, najvećim dijelom unutar pola sata ili manje, a posljedica je bila ponovno poplavljivanje podvožnjaka kod Podravke i njegovo zatvaranje za promet. Pumpe u podvožnjaku su radile, ali sustav se jednostavno nije mogao nositi s tolikom količinom vode, pojasnio je Dravi.info pročelnik za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić:

– Prilikom takvih ekstremnih oborina koje su pale u vrlo kratkom vremenu, dolazi do toga da su kolektori odvodnje jednostavno puni. Dolazi do tlačnog tečenja i, jednostavno, slivnici i pumpe koje imamo u podvožnjacima nemaju mogućnost kamo pumpati tu vodu jer su kolektori puni.

>> FOTO/VIDEO Voda je potopila podvožnjak kod Podravke, obilna kiša posvuda stvorila probleme

Konačno rješenje tog problema trebao bi donijeti veliki projekt Aglomeracije Koprivnica, pojasnio je Golubić, koji bi vodeni val uslijed velike količine oborina trebao usporiti retencijama:

– Vjerujem da ćemo do 2023. imati izgrađene dvije velike retencije koje su planirane u tom zahvatu; jedna će biti kod trgovačkog centra Kaufland, a druga u Pavelinskoj ulici. Njima se upravo planira rasterećenje postojećeg sustava smirivanjem vodenog vala uslijed jakih oborina. Nakon što se one izgrade, projektirano stanje će biti takvo da će postojeći kolektor moći primiti tu količinu oborina.

Dakle, postojeći sustav jednostavno ne može primiti toliku količinu oborina koja padne u tako kratkom vremenu i potrebno je tu vodu koja se slijeva iz smjera Varaždinske ceste i Pavelinske ulice zadržati i usporiti, a upravo tome služe retencijski bazeni, zaključio je Golubić.

zatvori