Srijeda, 17. travnja 2024.
Home Aktualno Požar unutar Piškornice brzo je ugašen, Tamara Krznarić: Nije bilo opasnosti ni za ljude ni za okoliš

Požar unutar Piškornice brzo je ugašen, Tamara Krznarić: Nije bilo opasnosti ni za ljude ni za okoliš

0
Požar unutar Piškornice brzo je ugašen, Tamara Krznarić: Nije bilo opasnosti ni za ljude ni za okoliš
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec (ARHIVSKA FOTOGRAFIJA)
Sinoć je ponovno gorjelo na odlagalištu otpada Piškornica pokraj Koprivničkog Ivanca.

Kako je za Radio Dravu rekla policijska službenica za informiranje Policijske uprave koprivničko-križevačke Dijana Žagar, dojava o požaru zaprimljena je u 21:43, a vatru su vrlo brzo ugasili pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Koprivnica i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnički Ivanec.

Požar je izbio na južnom području četvrte kazete uz sam rub nasipa. Upravo je brza reakcija spriječila širenje požara, a time i bilo kakve posljedice, rekla nam je Tamara Krznarić, savjetnica za zaštitu okoliša u Sanacijskom odlagalištu Piškornica:

S obzirom na to da je požar ugašen vrlo brzo, nema nikakve opasnosti ni za ljude ni za okoliš. Ugašen je doslovno 45 minuta nakon izbijanja tako da ne treba širiti nikakvu paniku. Nema nikakve materijalne štete ni ugroze za okolno stanovništvo. Kada govorimo općenito o požarima, kod izgaranja bilo kakvog materijala dolazi do emisija. No, kao što sam rekla, s obzirom na to da je požar vrlo brzo ugašen smatramo da količina koja je nastala izgaranjem nije predstavljala nikakvu opasnost za lokalno stanovništvo, a i bila je riječ o malom opožarenom području.

Iz policije su nam jutros rekli da je požar nastao samozapaljenjem otpada uslijed kemijskih procesa unutar odlagališta, što nam je potvrdila i savjetnica za zaštitu okoliša Tamara Krznarić:

– Četvrta kazeta na kojoj je izbio požar je trenutno aktivna i na nju se odlaže otpad. Ono što treba spomenuti je da uvijek treba voditi računa o tome da se na odlagalištu događaju procesi fermentacije, da se isto tako oslobađaju plinovi što je jedan normalni proces za bilo koje odlagalište neopasnog otpada. Tako da uvijek postoji određena mogućnost da dođe do samozapaljenja. Upravo zato se poduzimaju mjere da se to spriječi. Naime, otpad se prekriva inertnim materijalom. I ovoga je puta otpad bio prekriven, međutim jednostavno kod nekih stvari vidite da se dogode tek kad su se dogodile. Na nama je da poduzmemo sve mjere koje su u našoj mogućnosti da se spriječi izbijanje požara, ali nažalost u nekim situacijama upravo do toga dođe.

Podsjetimo, posljednji je put na Piškornici gorjelo u rujnu 2016. godine. Uzrok velikom požaru i tada su bile visoke temperature i kemijski procesi unutar odlagališta.

zatvori