Petak, 19. travnja 2024.

Stanovnici Draganovca i Starigrada još koriste ‘divlje prijelaze’, Jakšić: Učinili smo zasad sve što smo mogli, pothodnici dolaze

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća ponovno je aktualizirana tema pješačkog prijelaza preko pruge kod naselja Draganovec i Starigrad. Naime, građani svakodnevno na tom izrazito frekventnom i opasnom području, kojim prolazi Podravska magistrala, koriste ‘divlje’ puteve za prelazak preko pruge, a na tom području nema ni pješačkih prijelaza.

Podsjetimo, još krajem 2016. godine Gradska je uprava naručila 100 tisuća kuna vrijedan idejni projekt za izgradnju dva pješačko-biciklistička pothodnika. Jedan je trebao biti na Radničkoj cesti na području Draganovca, a drugi kod Širovica, u Mjesnom odboru Starigrad. No, izgradnja tih pothodnika nikad nije započela, a problem je i dalje ostao prisutan.

Stoga je HDZ-ov gradski vijećnik Ernest Forjan podsjetio na taj nikad dovršen projekt iz 2016. godine.

– Želim reći nekoliko činjenica. Prva je da je Grad Koprivnica uložio nešto u to i ne može se reći da ništa nije napravljeno. Uloženo je 125 tisuća kuna u projektnu dokumentaciju, ali u programu za gradnju objekata i komunalnu infrastrukturu Grada Koprivnice u 2019. godini nisu predviđena nikakva financijska sredstva za izgradnju pothodnika.

Forjana je zanimalo kad se može očekivati početak gradnje barem jednog od dva najavljena pothodnika o kojemu se, kako je rekao, priča već godinama.

Na pitanje mu je odgovorio gradonačelnik Mišel Jakšić, rekavši kako je Grad do sada učinio sve što je mogao.

– Izgubili smo godinu dana jer se radi o državnoj, magistralnoj cesti, jer se radi o pruzi i jer se radi o projektiranju samih prijelaza koji su ipak potrajali jer postoje tamo neki kablovi željeznice i da sad ne ulazim u te elaborate koje ja osobno ne znam objasniti jer nisam tehničke struke. Mi danas čekamo ili smo dobili građevinsku dozvolu za pothodnike isto kao što smo napravili projektne zadatke za pješačko-biciklističku stazu – rekao je Jakšić i dodao kako navedeno nije vidljivo u proračunu jer su u Gradskoj upravi dobili najavu da će oboje moći ili krajem ove ili početkom iduće godine aplicirati na EU fondove.

zatvori