Petak, 29. ožujka 2024.

Općina Rasinja krenula u energetsku obnovu zgrade Društvenog doma sufinanciranu sredstvima iz EU fondova

Početnom konferencijom danas je krenuo projekt energetske obnove Društvenog doma u Rasinji.

Ukupna vrijednost projekta je više od 2 milijuna i 140 tisuća kuna, od čega su prihvatljivi troškovi oko milijun i 800 tisuća koje je osigurala Općina, dok je iznos od oko milijun i 120 tisuća kuna osiguran iz fondova Europske unije.

– Razliku između ova dva iznosa mora isplatiti Općina Rasinja iz svog proračuna, no moram napomenuti kako smo se prijavili na natječaj koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije za djelomičnu naknadu razlike između vrijednosti sufinanciranja i vrijednosti same investicije – rekao je načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman.

Ovom je obnovom planirano smanjenje potrošnje toplinske energije za oko 50%, no zbog načina na koji se obnova planira izvršiti, ušteda energije bi mogla narasti čak i do 79%, napomenuo je Kolman.

Tako će se potrošnja na godišnjoj razini smanjiti s dosadašnjih 74.778 kWh na znatno manjih 15.650 kWh.

Iako je planirani rok obnove do kraja godine, tijekom proljetnih mjeseci je zbog vremenskih prilika bilo manjih zastoja u radovima. No, očekuje se da će projekt biti završen u zadanim okvirima, rekao je projektant Vedran Petrović:

– Sama energetska obnova je samo jedan dio priče ovog projekta. Ima još jedan dio koji je nama bitan, a to je sama vizura objekta, ali i neke druge stvari koje su bitne. To je objekt u centru mjesta, mora se paziti i na trajnost, ali i na starost samog objekta kojemu je ovakva obnova nužna.

Društveni dom u Rasinji izgrađen je 1958. godine, a osim Općine koriste ga i sportske udruge te DVD Rasinja. Uz energetsku obnovu planirana je i sanacija krovišta, međutim to ne ulazi u plan energetske obnove te su radovi na njemu osigurani sredstvima iz općinskog proračuna.

Za više informacija o EU fondovima posjetite web stranicu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije na www.strukturnifondovi.hr

Sadržaj ove informacije isključiva je odgovornost Općine Rasinja.

Projekt je sufinancirala Europska unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.”

zatvori