Petak, 19. travnja 2024.

AMERIČKA JEZIČNA IGRAONICA Gosti iz SAD-a i ovog ljeta uče mlade Koprivničance engleski jezik kroz razgovor i zabavu

Udruga mladih Koprivnice (UMKO) nastavlja gotovo 20 godina dugu tradiciju organiziranja Američke jezične igraonice.

Mladi Koprivničanci tako i ovog ljeta imaju prilike dio školskih praznika iskoristiti za učenje engleskog jezika s izvornim govornicima, rekao je predsjednik UMKO-a Gordan Knežević:

– Gledali smo na to da se praznici kvalitetno provode, da djeca nisu vezana za kuće, domove, kompjutore, televizore… Da malo izađu, prošeću, da rade nešto korisno, a bez opterećenja. Nije to klasična poduka engleskog jezika kao u školi, uz ploču i klupu, već je u dvorištu, šetnji gradom, sjedenju na podu… Program je baš dobar. Pokušali smo se sjetiti jesmo li počeli prije 16 ili 18 godina, stvarno ne znamo kad smo počeli, no svake godine ista priča. Stvarno se ovo profiliralo u zgodan program koji okuplja velik broj djece od prvog dana.

Naime, svake godine stotinjak mladih Koprivničanaca iskoristi priliku i uči engleski jezik uz volontere iz Sjedinjenih Američkih Država. Od danas, to su tri studentice i jedan student koji svakoga dana u tri termina od 10 do 13 sati razgovarajući s mladim Koprivničancima podučavaju ih engleski jezik, ali im i približavaju američku kulturu i način života.

Igraonice se održavaju u Klubu Hello u Šenoinoj, kaže Knežević:

– Počeli smo danas u 10 sati. Došla nam je nova ekipa Amerikanaca koja će s našom domaćom djecom pričati, družiti se, razgovarati, učiti engleski jezik. Pozvani su svi osnovnoškolci i srednjoškolci, za njih je namijenjena igraonica. Klinci samo dođu i druže se, komuniciraju, razgovaraju i igraju se s našim američkim volonterima. Dovoljno je samo doći i pokazati dobru volju.

Program je organiziran u tri grupe formirane prema dobi, a počinju u 10, 11 i 12 sati. A u slučaju potrebe za prijevodom, tu su i domaći volonteri koji će priskočiti u pomoć.

Kao i dosadašnjih godina, program je za polaznike besplatan, a uz Udrugu mladih Koprivnica organiziraju ga i Klub Hello te američka organizacija Learning Enterprises. Ovogodišnji program Američke jezične igraonice završava 2. kolovoza.

zatvori