Četvrtak, 25. travnja 2024.

Općina Drnje priprema i realizira brojne investicije u Torčecu, ali ne zanemaruje ni ostala naselja na svom području

Vijeće Općine Drnje odlučilo je raspisati javnu nabavu za izvođenje radova na komunalnoj infrastrukturi u Torčecu. U planu je modernizacija i rekonstrukcija ceste u Ulici braće Radić, u duljini od dva kilometra.

– Asfalt je u dosta lošem stanju. Rekonstrukcija i modernizacija s postavljanjem novog gornjeg ustroja asfalta su nužnost. To je problem s kojim se stanovnici Torčeca već dugi niz godina bore pa smo odlučili da ćemo sada uložiti novac u taj zahvat – pojasnio je načelnik Općine Drnje Petar Dombaj dodavši da je riječ o investiciji koja je dosegla 1,31 milijun kuna s PDV-om.

Snimio Marko Posavec.

Općina Drnje uspješno koristi mogućnost povlačenja financijskih potpora za lokalne projekte. Tako je za ovu prometnicu stigla potpora od 200.000 kuna iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. U Drnju se nadaju da će još toliko dobiti od Koprivničko-križevačke županije, s pozicije za komunalni program.

– Ostatak novca Općina Drnje će financirati sama jer je uređenje ove prometnice nužno za kvalitetu života tamošnjih stanovnika – dodao je načelnik Dombaj.

Bude li sve teklo prema planu, radovi na ovoj torčanskoj prometnici počet će u rujnu, a realno je očekivati da traju tri tjedna.

Ustupio Petar Dombaj
Ustupio Petar Dombaj
Ustupio Petar Dombaj

Rekonstrukcija prometnice u Ulici braće Radić samo je jedna od 5,5 do 6 milijuna kuna vrijednih investicija planiranih za ovu godinu u Torčecu.

– Pri samom kraju je više od 300.000 kuna vrijedna gradnja ograde na torčanskom groblju. Dotrajalu ogradu zamijenit ćemo novom, modernom, sastavljenom od gotovih kamenih profila. Vijek trajanja joj je 50 godina, a bude li održavana propisanim emulzijama, vijek joj se penje na još 50 godina. Tako ćemo postići novu funkcionalnost, ali i ljepši vizualni identitet – kaže načelnik Dombaj.

Torčansko groblje dobit će i novo parkiralište za 50 parkirnih mjesta, staze i rasvjetu. Ovi radovi su bez PDV-a dosegli gotovo pola milijuna kuna. I za taj projekt Općina Drnje je dobila dio novca, kaže načelnik Dombaj:

– Ministarstvo graditeljstva sufinancira ovaj projekt s 220.000 kuna. Pokušat ćemo dio novca osigurati i od Županije, no najveći dio investicije financirat ćemo sami. Na to smo se odlučili kako bismo osigurali prometnu sigurnost. Naime, uz groblje prolazi županijska prometnica uz koju je vidljivost dosta loša, pa ćemo tako riješiti ne samo estetiku tog prostora već i građanima prijeko potrebnu funkcionalnost u svakodnevnom životu – kaže drnjanski načelnik.

Radovi oko groblja završit će uređenjem zelenog pojasa, a sve bi trebalo biti gotovi do blagdana Svih svetih.

Ustupio Petar Dombaj
Ustupio Petar Dombaj
Ustupio Petar Dombaj
Ustupio Petar Dombaj

U drnjanskoj općini su zadovoljni suradnjom sa Županijom, koja je osobito došla do izražaja tijekom netom završene rekonstrukcije mosta u Torčecu, kaže načelnik Dombaj.

– Godinama smo upozoravali na problem s tim mostom, no moram priznati da su Županija i Županijska uprava za ceste iznimno brzo reagirale nakon što je most oštećen u prometnoj nesreći. Most je bio preuzak i pod krivim kutem, no zahvatom vrijednim oko 750.000 kuna svi su ti nedostaci otklonjeni.

U Torčecu rade još jedan most, i to europskim novcem. Ovog će ljeta biti izgrađen most na potoku Gliboki, najavio je načelnik Dombaj:

– Taj je most poveznica Podravske ulice, inače županijske ceste i Ulice braće Radić, čija cesta upravo ide u rekonstrukciju. Vrijednost ovih radova je 2,85 milijuna kuna. Time ćemo u potpunosti riješiti pitanje prometne infrastrukture u Torčecu za ovu godinu.

Ugovor s izvođačem Općina je potpisala još 8. veljače prošle godine, ali je odmah dogovoreno da će ove radove izvoditi nakon sanacije prvog mosta.

Načelnik Dombaj je podsjetio i na to da je drnjanska općina u suradnji s Hrvatskim šumama uredila prometnicu u Kolodvorskoj ulici. Ti su radovi dosegli pola milijuna kuna:

– Tako smo osigurali da svaka kuća u Torčecu ima asfalt što je neupitni životni standard u 21. stoljeću – poručio je načelnik Dombaj.

Za spomenuti je i da je u Torčecu sanirano odlagalište otpada Rudičevo. Riječ je o 110.000 kuna vrijednom zahvatu za koji je 55% novca općini sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Da je sanacija propisno provedena utvrdila je i nadležna inspekcija, a na mjestu nekadašnjeg odlagališta otpada samo nekoliko tjedana nakon sanacije raste kukuruz! – dodao je načelnik Dombaj.

Premda izgleda da su investicije ove godine usmjerene na Torčec, u drnjanskoj općini iznimno vode računa o ravnomjernom razvoju, te ulažu i u općinsko središte i u naselje Botovo, zaključio je načelnik Dombaj.

zatvori