Petak, 29. ožujka 2024.

Obnova Domoljuba napreduje prema planu, stoljetna koprivnička dvorana bit će i u novim bojama

Više od milijun kuna vrijedna obnova dvorane Domoljub odvija se prema planu.

Rekla je to za Radio Dravu ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica Maja Holek:

– Domoljub će krajem godine biti obnovljen, naša “stara dama” dobit će novo ruho, a ono što je najbitnije: bit će sanirani problemi koji su se pojavili. Neće baš izgledati kao prije stotinu godina, ali ni ne možemo nešto previše mijenjati jer Domoljub spada u kulturnu baštinu. No, bit će svakako osvježen i vidjet će se da se nešto radilo uz sanacije koje se golim okom ne vide.

Snimio Krešo Puklavec.

Još je u siječnju završena stabilizacija temelja Domoljuba, a u veljači je sanirana kompletna kanalizacija. Trenutno je u tijeku hidroizolacija dvoranskih zidova te sanacija zidnih pukotina i napuklog nadvoja nad pozornicom. Uskoro bi trebali početi i radovi na zamjeni starih elektroinstalacija, nakon čega će uslijediti i soboslikarski radovi. U tijeku je javna nabava za tapeciranje stolica i nabavu novih zastora. Na upit u kojim će bojama biti, ravnateljica Holek je rekla da će odluka biti donesena za najviše mjesec dana:

– Što se tiče boja, bit će dosta velike promjene. Kad govorimo o soboslikarskim radovima, to sve radimo u suradnji s gospodinom Pezeljom, konzervatorom iz Ministarstva kulture. On je morao odobriti i troškovnik, uveden je u radove i upućen je u sve. Pratit će sve radove i sve će morati biti u suglasju s njim.

Svi planirani radovi trebali bi završiti u rujnu kad počinje i nova programska sezona. Velika proslava stote obljetnice Domoljuba bit će 28. prosinca.

zatvori