Četvrtak, 25. travnja 2024.

OBNOVA CENTRA GRADA Vijećnici jednoglasno odobrili natječaj, Jakšić: Nakon više od 20 godina možemo napraviti velik iskorak u životu središta Koprivnice

Vjerujemo u struku i da ćemo imati kvalitetna rješenja koja ćemo moći predstaviti javnosti, najavio je gradonačelnik Jakšić

Rekonstrukcija najužeg centra Koprivnice sve je bliže. Naime, koprivničko Gradsko vijeće jučer je jednoglasno odlučilo o provedbi Natječaja za izradu idejnog rješenja urbanističko-arhitektonskog rješenja za rekonstrukciju središnjih gradskih trgova – Zrinskog i Jelačićevog.

Donošenju odluke prethodila je rasprava u kojoj je nezavisni Antonio Grgić, u skladu sa svojom profesijom, rekao da je riječ o dugoočekivanom i ozbiljnom arhitektonskom zahvatu u prostoru:

– Izrazito mi je drago da je nađen izrazito dobar predsjednik natječajne komisije i da će se zapravo riješiti jedan od bitnih detalja gradskog urbaniteta. Jako puno razgovaram s građanima, svi govore da je rekonstrukcija središnjih gradskih trgova pitanje estetike i popločenja. No upozoravam, nije tako. Riječ je o dubokom strukturnom redizajnu šireg gradskog centra. Ovo je hvalevrijedno, podržavam izradu idejnog projekta, međutim, izgradnja škole na Podolicama treba biti prioritet.

Snimio Marko Posavec.

Da se rekonstrukcija središnjih gradskih trgova provlači kroz razdoblje dulje od desetak godina, primijetio je HDZ-ov Ernest Forjan. Stoga ga zanimaju konkretni podaci o financijskoj konstrukciji ovog kapitalnog gradskog projekta:

– U kojem iznosu će biti isplaćena nagrada, koliko će otprilike koštati navedene investicije i najbitnije: otkud će se osigurati novac za realizaciju uređenja? Mislim da tu trebamo biti krajnje transparentni. Mogu čak i reći da je OK ova hrabrost i kretanje u projekte poput škole Podolice i dvorane uz školu Đuro Ester. Time će se definitivno podići standard i kvaliteta života građana Koprivnice. No, mislim da tu razgovaramo o redu veličina vrlo velikih dugoročnih investicija.

Snimio Marko Posavec.

Gradonačelnik Mišel Jakšić spremno je odgovorio na postavljena pitanja:

– Nagradni fond je 200.000 kuna, 80.000 kn, 60.000 kn, 40.000 i 20.000 kuna. Naša inicijalna procjena je da vrijednost radova bude oko 10 milijuna kuna. Radovi su planirani za iduću godinu, a i u proračunu za iduću godinu će biti vidljivo kako planiramo financirati te zahvate.

Gradonačelnik Jakšić je izrazio zadovoljstvo što će natječajnu komisiju voditi vrhunski arhitekt Hrvoje Njirić, a u provedbu natječaja, rekao je, uključilo se i Društvo arhitekata iz Varaždina te konzervator Ministarstva kulture. U svojevrsnom žiriju Grad će predstavljati predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin. O rekonstrukciji strogog centra Koprivnice pokrenuta je i javna rasprava u koju se uključilo oko 1500 građana, pobrojao je gradonačenik Jakšić te dodao:

– Mislim da nakon više od 20 godina možemo napraviti velik iskorak u životu središta Koprivnice. Ne idemo u ovu priču nespremni. Angažirali smo Sveučilište Sjever i eksperte prometne struke da napravimo analize prometa. Razgovarali smo sa svim obrtnicima koji djeluju na sva tri trga. Bit će možda i nekih stvari koje neće ispasti najpopularnije jer ima svakakvih prijedloga. Među njima su i da ponovno pustimo vozila da voze po trgu i, s druge strane, da se sve apsolutno zatvori za promet. Vjerujemo u struku i da ćemo imati kvalitetna rješenja koja ćemo moći predstaviti javnosti.

A prije toga, već sutra, javnosti će biti predstavljeni rezultati ankete koje je o željama građana kad je riječ o obnovi središnjih gradskih trgova, provela Gradska uprava.

zatvori