Ivica Suvalj. Snimio Marko Posavec.
U dnevni red sjednice koprivničkog Gradskog vijeća sazvane za utorak uvršteno je i šest prijedloga poticanja poduzetništva koje su uz pomoć stručnjaka i poduzetnika kreirali u Mreži nezavisnih lista.

Javnosti ih je danas predstavio vijećnik Ivica Suvalj koji je rekao je da se Mrežin program može svesti na četiri točke:

– Prva je točka osnivanje investicijskog tima, sastavljenog od djelatnika zaposlenih u raznim sektorima Gradske uprave. Potom se jedna točka odnosi na smanjenje komunalne naknade, druga na smanjenje komunalnog doprinosa. Govorim samo za poduzetničku zonu Dravska. Zadnja se točka odnosi na pravo građenja, odnosno otkupa ili iznajmljivanja zemljišta.

Među ostalim, Mrežinim mjerama predviđeno je znatno smanjenje nameta komunalne naknade, osnivanje pete zone u kojoj bi komunalni doprinos poduzetnika koštao samo 10 kuna po kubičnom metru. Osim toga, poduzetnicima koji ne mogu kupiti zemljište u poduzetničkoj zoni Grad bi dao mogućnost najma zemljišta po cijeni 0,25 kuna po kvadratnom metru, najduže na 25 godina s pravom prvokupa. Sve bi te mjere trebale rezultirati višestrukim koristima, kaže Suvalj:

– Te mjere bi trebale rezultirati podizanjem poduzetničke klime u Koprivnici, dolaskom novih investitora, zapošljavanjem građana Koprivnice, samim tim i rastom životnog standarda te dodatnim punjenjem gradskog proračuna. To su vrlo konkretne mjere i vrlo konkretni rezultati koji mogu doći od tih mjera.

U Mreži su primijetili i da je gradonačelnik Mišel Jakšić ovih dana predstavio svoj paket mjera poticanja poduzetništva, premda će Gradsko vijeće o njima raspravljati tek u srpnju. Smatraju da je to pokušaj političkog miniranja Mrežinog prijedloga, no zadovoljni su što su pokrenuli konkretne aktivnosti koje bi mogle rezultirati poboljšanjem investicijske klime u Koprivnici.