Srijeda, 24. travnja 2024.

JOŠ IMA MJESTA ‘Fortunat Pintarić’ i dalje ima otvorene upise u glazbenu i plesnu školu

Nešto slabiji odaziv na prvom krugu upisa u Umjetničku školu ‘Fortunat Pintarić’ bio je povod da iz koprivničke škole još jednom pozovu sve zainteresirane da se prijave u prve razrede glazbene i plesne škole.

Kako smo doznali od ravnateljice Umjetničke škole Ariane Šandl, djeca se mogu upisati na bilo koji željeni instrument jer slobodnih mjesta ima dovoljno.

– Prema sadašnjem stanju mogu reći da slobodnih mjesta itekako ima, zbog čega i ponavljamo još jedan krug upisa. Nema brige ni za klavir ili gitaru. Često znaju kružiti priče da tu sigurno nema mjesta pa samim time ima i manje zainteresiranih, no nije tako. Svi instrumenti su otvoreni, a pogotovo puhački. Znamo za tradiciju Puhačkog orkestra grada Koprivnice koji se ponovno oformio, tako da djeca imaju mogućnost daljnjeg sviranja i bavljenja glazbom. Moramo naravno spomenuti i naš Odjel za suvremeni ples, i sami znamo kakvi rezultate nam plesači postižu tako da od srca pozivam sve da dođu u petak na prijamni.

U glazbenu školu, koja traje šest godina, upisuju se učenici koji u redovnoj školi pohađaju 3., 4. ili 5. razred. Instrumenti koji se uče u glazbenoj školi su flauta, klarinet, harmonika, klavir, trombon, saksofon, tambure, truba, gitara, violina, rog i eufonij. No, prije nego li upišu glazbenu školu, učenici najprije moraju položiti prijamni ispit.

– Prijamni ispit je jedan naš filter samo da vidimo kako djeca stoje s onim najbitnijim: sluhom. Djeca moraju otpjevati refren jedne pjesmice i potom ponoviti nekoliko dionica koje im mi odsviramo na klaviru. Osim toga, moraju proći jedan kraći ritmički obrazac da vidimo kako stoje s ritmom. Dakle, prijamni ispit ne treba nikakve dodatne pripreme. Bitna je volja i želja.

Što se tiče upisa u četverogodišnju plesnu školu, na audiciji će se provjeravati tjelesne vještine, sposobnost plesne i ritmičke improvizacije, muzikalnost te sposobnost ponavljanja melodijsko-ritamskog diktata. Prijamnom ispitu, za koji također nisu potrebne nikakve pripreme, mogu pristupiti djeca nakon završenog 2., 3., 4. ili 5. razreda osnovne škole.

Upisi u prve razrede glazbene i plesne škole provodit će se ovog petka, 14. lipnja, od 18 sati u prostorijama koprivničke Umjetničke škole na adresi Svilarska 12.

zatvori