Utorak, 16. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Sezona berbe graška u tijeku, Đelekovčan: Sada smo već na 80% udjela vlastite proizvodnje, nastojimo da to bude 100%

Podravki je ukupno u planu ove godine nabrati 600 do 700 tona graška

Da Podravka ulaže velike napore kako bi povećala vlastitu proizvodnju graška te unaprijedila suradnju s OPG-ovima i domaćim poljoprivrednicima, pokazala je danas novinarima na jednom od njenih polja graška.

Tamo je prikazana berba graška Podravkinim kombajnom koji je kupljen prošle godine i s kojim je vidljivo osjetno poboljšanje u procesima proizvodnje i prerade graška.

Ove je godine posijano 125 hektara graška. Od toga je 95 hektara Podravkinih vlastitih površina, dok je ostatak na zemljištima kooperanata u okolici Koprivnice. Ukupno je u planu ove godine nabrati 600 do 700 tona graška, rekao je zamjenik direktora za sektor poljoprivrede Goran Kovačić te nastavio:

– Grašak ide u preradu odmah nakon berbe, jedna prikolica nakon punjenja ide direktno za Varaždin u tvornicu Kalnik i za očekivati je kako će u roku od četiri sata nakon berbe biti spreman za stavljanje na police.

Snimio Krešo Puklavec

Direktor Službe nabave primarnih sirovina Zlatko Đelekovčan istaknuo je kako je već sada veliki udio Podravkinih sirovina iz vlastite proizvodnje:

– Već sada Podravka gotovo 80% primarnih sirovina ne uvozi, a nastojanja su da to bude 100%. Nastojimo da što više domaćih proizvođača potaknemo na takvu proizvodnju, prije svega cjenovnom politikom da im bude isplativo.

Sektor poljoprivrede obilazi cijelu Hrvatsku. Godišnje se održava oko 50 tribina, budući da je za Podravku vrlo značajno da proizvodnja bude u Hrvatskoj jer brza prerada i proizvodnja garantira najveću kvalitetu, zaključio je Đelekovčan.

 

Branje graška Podravkinim kombajnom

Posted by Drava.info on Wednesday, 12 June 2019

zatvori