Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Održana je 17. izložba vina Koprivničko-križevačke županije i izabrano je novo Županovo vino

17. po redu Izložba vina Koprivničko-križevačke županije održana je u organizaciji županijske Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara i Udruge vinogradara i vinara Đurđevac. Veliko finale ovogodišnje županijske izložbe vina održano je u Đurđevcu, gdje je za novo Županovo vino proglašena graševina berba 2018. OPG Tanje Grudić.

Kako su izvijestili iz Službe Ureda župana, izložbu je otvorio zamjenik župana, ujedno i predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije Darko Sobota, a prisustvovali su joj i županijski pročelnici, potpredsjednik Županijske skupštine Marijan Ružman, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Kristina Sočev, predsjednik Udruge vinogradara i voćara Đurđevac Marijanko Ređep te predsjednik Zajednice udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije Goran Kostanjevec.

Zamjenik župana Sobota zahvalio je Organizacijskom odboru i glavnom sponzoru Podravki na nesebičnom doprinosu kako bi manifestacija i izložba bila na vrhunskoj razini, te istaknuo da su rezultati ovakvih manifestacija svake godine sve vidljiviji:

– Naša etablirana predsjednica Prosudbene komisije koja je ocjenjivala vina potvrdila je sve one naše težnje da se s vinima predstavimo u izvanrednom svjetlu. Sav taj trud u našim klijetima i podrumima se isplatio jer imamo vrhunska vina, a veseli nas i činjenica kako su vinari i podrumari u zadnjih 10 godina prihvatili nove tehnologije pa se slijedom toga zbilja imamo čime dičiti i ponositi. Napredovali smo u svim segmentima u proizvodnji vina i taj će napredak biti još i veći, a na nama je da svim snagama ustrajemo te da za iduću godinu pripremimo još bolju izložbu – naglasio je zamjenik župana Sobota te dodao da Županija kontinuirano radi na promociji vinara, kako na području Hrvatske tako i u inozemstvu.

Okupljenima su se obratili i Marijanko Ređep te Goran Kostanjevec koji su istaknuli kako su na izložbi predstavljena najbolja vina s kojima vinari Koprivničko-križevačke županije raspolažu te su i oni izrazili zadovoljstvo što je vidljiv veliki pomak u kvaliteti podravsko-prigorskih vina.

Uz sudjelovanje peteročlane komisije i domaćinstvo Udruge vinogradara i voćara Đurđevac ocijenjen je 21 uzorak vina, većinom bijelih, berbe 2018. godine, pri čemu su brojem uzoraka dominirale graševine. Komisija predvođena doc. dr. sc. Ana-Marijom Jagatić Korenika je zaključila kako su rezultati izvrsni.

Laskavu titulu Županovog vina za 2019. godinu ponijela je graševina berba 2018. OPG-a Tanje Grudić s osvojenih 88 bodova, a ostalim vinarima dodijeljene su zlatne i srebrne plakete.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori