Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO: NEBESKI FENOMEN Noćni svijetleći oblaci obasjali su suton iznad Koprivnice

Rijetka nebeska predstava ukazala se u petak navečer nakon zalaska Sunca na nebu iznad cijele sjeverne Hrvatske, pa tako i Koprivnice i Podravine.

Nakon što je Sunce zašlo za obzor, nisko na sjeverozapadu na nebu su se pojavili tanašni, električno plavi pramenovi visokih oblaka. No, nije se radilo o običnim oblacima poput cirusa. Bili su to noćni svijetleći oblaci, poznati i kao noktilucentni (skraćeno NLC). U pravilu se vide iz sjevernijih krajeva i dosta se rijetko – iako posljednjih godina sve češće – ukazuju na nebu promatračima na našoj zemljopisnoj širini.

Radi se zapravo o najvišim oblacima u Zemljinoj atmosferi, tankim pramenovima koji lebde u mezosferi, na visini između 75 i 85 kilometara – dakle već na rubu svemira. Sastoje se od kristalića leda koji se formiraju od ono malo vlage koliko gore ima, na temperaturi nižoj od -120°C. Sami po sebi, suprotno imenu, ne svijetle nego reflektiraju Sunčevu svjetlost. Budući da se nalaze daleko na sjeveru, oko Zemljinih polova, vide se isključivo u ljetnim mjesecima i to samo tijekom astronomskog sumraka, nakon zalaska ili prije izlaska Sunca, kada je za promatrača na tlu već pala noć, ali Sunce još uvijek može obasjati oblake na tolikoj visini.

Sve do prije nekoliko godina noćni svijetleći oblaci bili su isključivo rezervirani za promatrače na višim zemljopisnim širinama, ali iz sezone u sezonu vide se sve južnije. Neki znanstvenici smatraju da su razlog tome klimatske promjene. Poznato je da se znaju pojaviti nakon lansiranja raketa u svemir, a da ih vrijedi istražiti svjedoči i činjenica da je NASA 2007. godine lansirala satelit AIM (Aeronomy of Ice in the Mesosphere) s isključivom svrhom proučavanja tog fenomena.

Bilo kako bilo, večeras su se zaista lijepo vidjeli iz Koprivnice. Uživajte u fotografijama.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
zatvori