Srijeda, 27. ožujka 2024.

FOTO Koprivnički svjetski putnik Vedran Petričić završio svoj četveromjesečni put po Srednjoj Americi

Četiri mjeseca dug put našeg koprivničkog putoholičara Vedrana Petričića od Kolumbije preko cijele Srednje Amerike došao je kraju.

Vedran je svoj put počeo u Kolumbiji, a nakon toga je nastavio na sjever. Uživao je u predivnim krajolicima Paname i Kostarike, posjetio vulkan u Nikaragvi, živopisni Salvador, mistično majansko nasljeđe Gvatemale i biser Kariba – Belize, a za sam kraj odabrao je meksički poluotok Yucatán.

Yucatán razdvaja Karipsko more od Meksičkog zaljeva i, između ostaloga, poznat je kao mjesto na kojem je pronađen veliki udarni krater Chixculub. Smatra se da je prije 66 milijuna godina taj udar znatno pridonio izumiranju dinosaura.

Petričić je na Yucatánu posjetio najveće tamošnje jezero, Laguna de Bacalar, koje zahvaljujući bijelom vapnenačkom dnu ima nevjerojatnu svijetloplavu boju. Cijela geološka podloga Yucatána je vapnenačka, što je zaslužno za mnogobrojne upečatljive i jedinstvene oblike krajolika poput prirodnih bazena cenotes – jama nastalih urušavanjem vapnenca ispunjenih vodom. Petričić ih je posjetio nekoliko.

Yucatán također ima bogatu majansku prošlost; tu je njihov drevni grad Uxmal. Petričić je posjetio i grad Méridu, otok Cozumel, prekrasnu obalu Playe del Carmen i Tuluma, kao i brojne druge zanimljivosti i znamenitosti.

Uživajte u galeriji fotografija s druge strane Atlantskog oceana.

zatvori