Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO: DAN POLJA PŠENICE Podravka ove godine planira otkup rekordnih 60 tisuća tona

Podravkin tradicionalni stručni skup ‘Dan polja pšenice’ održan je danas u Hlebinama.

Predstavnici Podravkinog sektora Poljoprivrede tom su prigodom razmijenili iskustva i znanja vezanih uz uzgoj i otkup pšenice s okupljenim stručnjacima, znanstvenicima i proizvođačima.

Kao što je i bilo najavljeno, Podravka nastavlja s povećanjem vlastite proizvodnje te je u skladu s tim u planu otkupljivanje više od 60 tisuća tona pšenice. Podravka trenutno surađuje s oko 2500 kooperanata, a događanjima poput Dana polja pšenice želi potaknuti što više domaćih proizvođača da postanu kooperanti Podravke.

Cilj istraživanja i eksperimentalnog rada koji se provode duži niz godina je među postojećim sortama iznaći one koje će uz primjenu suvremene tehnologije proizvodnje svojim visokim prinosom zadovoljiti poljoprivredne proizvođače te istovremeno prerađivačkoj industriji osigurati visokokvalitetnu sirovinu.

Govoreći o modelima ugovaranja i uvjetima otkupa pšenice, Zlatko Đelekovčan iz sektora Poljoprivrede istaknuo je kako Podravka cjenovno stimulira proizvođače pšenice I. i II. klase jer su zahtjevi za kvalitetom iz godine u godinu sve veći. Također, udaljenim proizvođačima Podravka pokriva i dio troškova transporta.

Mr. sc. Svjetlana Matotan iz sektora Poljoprivreda govorila je o prinosima i kvaliteti aktualnog sortimenta pšenice, dok je dr. sc. David Gluhić s Veleučilišta Rijeka, Poljoprivredni odjel Poreč, govorio o ispravnoj gnojidbi kao veoma važnoj agrotehničkoj mjeri neophodnoj za ostvarivanje visokih prinosa i kvalitete zrna pšenice.

zatvori