Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Borbena Hrvatska remizirala s Njemačkom, odluka o putniku na Svjetsko prvenstvo pada u uzvratnoj utakmici

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija danas je u koprivničkoj Sportskoj dvorani Gimnazije ‘Fran Galović’ odigrala prvu play-off utakmicu protiv reprezentacije Njemačke za odlazak na Svjetsko rukometno prvenstvo za žene koje se održava krajem godine u Japanu.

Uoči same utakmice na tribinama se moglo vidjeti dosta poznatih lica među kojima su bili gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić, predsjednik SDP-a Davor Bernardić, trener Podravka Vegete Zlatko Saračević sa suprugom Kornelijom te Jakov Kitarović, muž predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Hrvatske reprezentativke dobro su otvorile utakmicu i nakon pet minuta vodile 4:2, a pogotke su postigle igračice Podravka Vegete Ana Debelić i Ana Turk (2), dok je jedan pogodak nadodala i Dora Krsnik, bivša igračica Podravka Vegete koja trenutno igra u slovenskom Krim Mercatoru.

Na polovici prvog poluvremena hrvatska reprezentacija stigla je do tri pogotka prednosti, a ponajviše zbog raspoložene Turk koja je Njemicama zabila već četiri pogotka. Deset minuta prije kraja prvog poluvremena hrvatske reprezentativke vodile su s dva pogotka razlike (8:6) i igraju jako dobro, gošće iz Njemačke za sada nemaju puno rješenja protiv brze hrvatske obrane i golmanice Ivane Kapitanović. U 22. minuti susreta svoj prvi pogodak zabila je i kapetanica Katarina Ježić koja je tako postavila veoma ugodnih 10:7 za Hrvatsku.

Do kraja poluvremena Njemice su se uspjele vratiti u susret, a na predah se otišlo sa zasluženim vodstvom Hrvatske 11:10.

Nastavak susreta donio je bolju igru njemačke reprezentacije, a 15 minuta prije kraja rezultat je bio 18:18. Hrvatske reprezentativke igraju jako dobro u napadu, ali obrana se u drugom dijelu malo usporila. Ubrzale su Njemice svoj tempo i desetak minuta prije kraja susreta vode dva pogotka razlike (21:19). Samo nekoliko minuta prije kraja susreta Njemačka je stigla do velikih tri pogotka razlike (23:20), a valja izdvojiti kako Hrvatska nije iskoristila nekoliko čistih šansi i dva sedmerca.

Zbog učestalih prigovora na račun sudaca, izbornik hrvatske ženske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić dobio je žuti karton.

Prava drama odvijala se u samom finišu utakmice kada je manje od dvije minute do kraja susreta Valentina Blažević realizirala sedmerac i dovela Hrvatsku na samo gol zaostatka (23:24). Već u sljedećem napadu Hrvatska je došla do izjednačenja preko Nikoline Zadravec koja je izazvala veliku euforiju u Sportskoj dvorani Gimnazije ‘Fran Galović’.

Iako je Hrvatska imala zadnji napad, utakmica je završila s konačnih 24:24, pa će se tako o putniku na Svjetsko prvenstvo odlučivati za tri dana u njemačkom gradu Hammu.

Što se tiče rukometašica Podravka Vegete, najbolja u redovima Hrvatske bila je Ana Turk s pet pogodaka, slijedi ju Dejana Milosavljević s četiri pogotka, dva pogotka nadodala je Nikolina Zadravec, dok je jedan pogodak postigla Ana Debelić. Spomenimo još kako su danas igrale i Selena Milošević i Korina Karlovčan, ali nisu se upisale na listu strijelaca.

Kvalifikacije za Svjetsko rukometno prvenstvo za žene – play off (I)

Nedjelja, 2. lipnja
16:00
Hrvatska – Njemačka  24:24  (11:10)

zatvori