Četvrtak, 25. travnja 2024.

FOTO Američki studenti započeli praktični dio ljetne škole (bio)arheologije na lokalitetu ‘Sošice’ kod Đurđevca

Ljetna škola (bio)arheologije koju provodi Muzej grada Koprivnice u suradnji s Institutom za antropologiju u Zagrebu i Sveučilištem Mississippi State iz Sjedinjenih Američkih Država ušla je u drugu fazu.

11-ero američkih studenata je u sklopu Ljetne škole (bio)arheologije u pratnji profesorice dr. sc. Anne Osterholtz slušalo predavanja na Institutu za antropologiju u Zagrebu, da bi u drugoj fazi proveli praktični dio na arheološkim iskopavanjima na lokalitetu Sošice kod Đurđevca.

Na Sošicama će u narednih mjesec dana, uz pomoć stručne ekipe arheologa iz Hrvatske, učiti o metodologiji arheoloških iskopavanja te iskopavati grobove.

Ustupio Ivan Valent

Arheološki lokalitet Sošice nalazi se na položaju koji Đurđevčani nazivaju Za turnum, a nalazi se na križanju cesta za Mičetinec i Čepelovec.

Ovogodišnja kampanja istraživanja, koju provodi Muzej grada Koprivnice, započela je još 17. svibnja, a provodi se uz financijsku podršku Ministarstva kulture, Grada Đurđevca i vlastitih sredstava.

Tijekom prvih dviju sezona istraživanja definirane su građevinske faze i podfaze crkve, no tijekom prošle sezone istraživanja su se usmjerila na istraživanje groblja koje se nalazi unutar i oko crkve kako bi se sakupili podaci o demografskoj slici stanovnika srednjovjekovnog sela Sv. Jurja.

Ustupio Ivan Valent

Tijekom kampanje očekuje se završetak istraživanja tri horizonta groblja koja se nalaze unutar prve zidane faze crkve i njenih bočnih prostora (sakristije, zvonika i bočne kapele) iz razdoblja između kasnog 12./početka 13. stoljeća do druge polovine 15. stoljeća.

zatvori