Subota, 20. travnja 2024.

FOTO 40-ero obrtnika svečano primilo svoje majstorske diplome, tajnik Komore Barać: U proteklih godinu dana imamo više od 120 novih obrtnika

Četrdesetero obrtnika danas je u prostorijama Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije primilo svoje majstorske diplome.

Važnost poticanja obrtničkih zanimanja leži u potrebi zadržavanja radnika u Hrvatskoj zbog nedostatka radne snage u pojedinim zanimanjima, istaknuo je župan Darko Koren:

– Već tradicionalno važan događaj je ova dodjela majstorskih diploma obrazovanim i potencijalnim budućim obrtnicima. Županija podržava ovaj projekt, što kroz direktno izdvajanje, što kroz podjelu sredstava malih vrijednosti u iznosu od 330.000 kuna koje smo podijelili našim poduzetnicima.

Broj obrtnika u našoj županiji nastavlja s pozitivnim trendom povećanja, rekao je tajnik Obrtničke komore Božo Barać:

– Možemo sa zadovoljstvom reći da u proteklih godinu dana imamo značajan porast obrta, trenutno u našoj županiji imamo 1357 obrtnika, što je od Nove godine povećanje za 60%, a u proteklih godinu dana imamo više od 120 novih obrtnika.

U proteklih godinu dana otvoreno je 140 novih radnih mjesta, dodao je Barać.

Snimio Krešo Puklavec

Do dimnjačarske majstorske diplome došla je i Renata Trubelja iz obiteljskog obrta u kojem radi već 11 godina:

– Došla sam do toga da idem polagati, najviše zbog obiteljskog obrta i zbog toga što ne bismo željeli da se ta tradicija prekine. Da bismo ostali u tome, moramo se educirati kako bi bili što profesionalniji – rekla je.

Dimnjačarski posao uključuje puno više od čišćenja dimnjaka, treba se baviti i s papirologijom i imati u vidu kontrole rada koje su sve češće što je samo dodatan razlog usavršavanja u obrazovanju, zaključila je Trubelja.

zatvori