Četvrtak, 18. travnja 2024.

ETNOFESTIVAL U HLEBINAMA Radionica žetvenih običaja, filmski program i nastup etno skupine Veja

Etnofestival i ove godine promiče etno glazbu i vizualnu antropologiju, potiče čuvanje tradicije te produkciju etnografskih filmova.

U sklopu festivala ove subote, 15. lipnja u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama priključite se radionici žetvenih običaja Čelimo, šikamo i mlatimo – radionica na guvnu, pogledajte selekciju filmova čiji su autori etnolozi i antropolozi, ali i amateri. Nakon filmskog slijedi glazbeni program – koncert etno skupine Veja.

Etnofilm njeguje eksperimentalni pristup filmskom mediju, igrajući se s različitim formatima i zvukom u kombinaciji sa statičnom ili dinamičnom slikom, ponekad objektivnom, ponekad subjektivnom. Od samih početaka Etnofestival inzistira na edukacijskom formatu i okrenutosti bilježenju nematerijalne kulturne baštine, što polako prerasta u nove, suvremene pristupe kulturnoj djelatnosti.

Radionica je novost na Etnofestivalu koji se održava u subotu, 15. lipnja 2019. godine, a na njoj već u ranim popodnevnim satima možete postati kraljevi i kraljice žetve. Želite li doznati više o žetvi ili pak izraditi i nositi žetveni vijenac, etnologinja Vesna Peršić Kovač pokazat će vam kako to možete učiniti. Sredinom prošlog stoljeća u Podravini se žito vršilo pomoću stroja (dreš, mlatača, geplin), samo onaj dio namijenjen za izradu ritka vršio se ručno postupcima pod nazivom “šikanje” ili “čeljenje”, a ostatak koji se nalazio na slami prekratkoj za izradu ritka “mlatio” se “cepovima” na “guvnu”.

Ova će radionica poslužiti kao dobar uvod u filmski dio festivala koji obuhvaća filmove širokog spektra tema, pristupa, autorskih profila i produkcijskih uvjeta. Od ukupno 20 filmova iz programa, izdvajamo nekoliko filmova koje ne bi trebalo propustiti: Tetoviranje katolika u Bosni, film o tetoviranju mladih djevojaka i dječaka katoličke vjeroispovijesti tradiciji u Bosni, ali i jednoj vrsti zaštite od osmanlijskih osvajača, Tri kopača crnog zlata, film o mladim i obrazovanim ljudima bez posla koji kopaju ugljen u privatnim rudarskim jamama i to im je jedini izvor prihoda za uzdržavanje obitelji, film Tajne vodene glazbe Vanuatua koji kroz nesvakidašnje zakulisne susrete s karizmatičnim umjetnicama, donosi izvedbu vodene glazbe Vanuatua koja oduzima dah. U središtu ovog običaja su žene koje prskanjem, grabljenjem i pljeskanjem na površini vode proizvode niz posebnih zvukova, uz pratnju virtuoznih vokalnih harmonija. Posjetitelji će moći pogledati film Tamo gdje živi Nada koji prati degradaciju odnosa bake i unuka ispričan kroz nehumanu okolinu državnog doma za umirovljenike te Želi smo žito i pšenicu koji je nastao u Peterancu, prikazuje starinske običaje prilikom žetve te uz autentičnu opremu i predmete donosi rekonstrukciju žetvenih običaja.

Nakon projekcija planirano je otvorenje izložbe Josipa Gregurića, slikara rođenog u Molvama koji tijekom vremena stvara raznolik slikarski opus – slika dravske mrtvice, ribiče, mrtve prirode, cvijeće, život i rad seljaka. Izložba kroz 26 slika predstavlja presjek Gregurićevog stvaralaštva od kraja 1960-ih godina do danas.

Veliku završnicu ove subote u Hlebinama obilježit će nastup etno skupine Veja iz Pazina. Veja na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju. Bend koristi mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas gitaru, harmoniku i cajon, u raznim kombinacijama. Njihovi su koncerti jednako dobro prihvaćeni među domaćom kao i među stranom publikom, što su više puta dokazali na raznim događanjima.

Od koncerata izdvajaju nastupe na festivalima TradInEtno (Pazin, Hrvatska), Ethnoambient (Solin, Hrvatska), Arheo.S (Grčka, Italija i Albanija), Viljandi Folk Festival (Viljandi, Estonija), te nastup u klubu “New morning” (Pariz, Francuska), jednom od najpoznatijih jazz klubova u Francuskoj. Njihovu se glazbu može preslušati na SoundCloud kanalu i na njihovim web stranicama gdje besplatno možete preuzeti album “Dolina mlinova”.

Etno skupina Veja za prvi je singl s albuma “Dolina mlinova” izabrala pjesmu “Črni orko” koja govori o mitološkom stvorenju Črnom orku za kojeg legenda kaže da je noću lovio pijance. Za tu je pjesmu, tijekom sudjelovanja na Viljandi Folk Festivalu u Estoniji, snimljen i spot, kojeg možete pogledati u nastavku:

Program počinje već u ranim poslijepodnevnim satima, a ulaz na Etnofestival je slobodan.

PROGRAM:

16,00 sati
Čelimo, šikamo i mlatimo na guvnu (radionica)
17,00 sati
Projekcije kratkih filmova
19,00 sati
Josip Gregurić: Slikarstvo nade – nostalgične vizije izgubljenog vremena (otvorenje izložbe)
20,00 sati
Etno skupina Veja (koncert)

Partneri Etnofestivala: Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Turistička zajednica Središnja Podravina, Pučko otvoreno učilište Koprivnica, Gimnazija Fran Galović.

zatvori