Petak, 26. travnja 2024.

ŽNL IKONE Zbog njega se dolazilo na utakmice, a uspoređuju ga s legendarnim Ćirom Blaževićem

U suradnji sa Županijskim ikonama, jednom tjedno objavit ćemo priču o ikonama iz županijskog nogometa Koprivničko-križevačke županije. Nakon što smo pisali o Ivanu Vrkiću i Hrvoju Bačiju, sljedeća priča je o ‘Ćiri Blaževiću’ županijskog nogometa – Ranku Celiščaku.

Sveprisutni Cvele je jedan od onih trenera koji je svoje nogometno znanje dobio kroz igračke dane, a s pravom se može reći da je legenda Slaven Belupa i koprivničkog nogometa, njegovo ime jednostavno je neizostavno iz povijesnih priča o počecima Farmaceuta. Najstariji ljubitelji nogometa s dozom nostalgije se prisjećaju i prepričavaju kako je Cvele kao igrač žalio i palio nogometnim terenima te kakav je majstor s loptom bio.

Bio je član one legendarne generacije Slaven Belupa koja je igrala četvrtfinale tadašnjeg Kupa maršala Tita u Skopju protiv makedonskog Vardara, nakon što su prvotno u osmini finala izbacili tada jaku Slobodu iz Tuzle. Cvele je također bio jedna od zvijezda malog nogometa u Koprivnici krajem 70-ih i tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća, a nastupao je u redovima legendarne ekipe pod nazivom Selekcija.

Svojim je igrama oduševljavao mnogobrojnu publiku na Ljetnoj (tada se Ljetna liga igrala na betonskom igralištu u sklopu Gradskog stadiona) i Zimskoj ligi, a ima tu čast da je proglašen za najboljeg igrača premijerne Zimske lige održane 1979. godine.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Nakon završetka karijere, Cvele se prebacio u trenerske vode, a ubrzo je postao sinonim za trenerski posao u Koprivničko-križevačkoj županiji. Kao trener, oduvijek je imao istančan njuh za pronalazak pravih talenata i gotovo se nikada nije prevario u procjeni igrača. Vrlo je uspješno vodio brojne lokalne klubove koji su ga nerijetko dovodili kada su bili u poziciji davljenika i u gotovo bezizlaznim situacijama, u situacijama kada bi ih mogao spasiti samo on.

Jedno vrijeme bio je trener i NK Koprivnice koja je uživala status gotovo jednak Slaven Belupu. Gledatelji su na utakmice dolazili ne zbog nogometa ili talenata koji su se tada predstavili koprivničkoj publici, već zbog Cvelea koji je svaku pobjedu Koprivnice doživljavao sa srcem i dušom.

Majstor je motivacije koji nikada ne priznaje protivniku da je bolji i zbog toga ga mnogi uspoređuju s legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem. Cvele je čovjek britkog jezika i čvrstih stavova koji se nikada ne libi reći ono što mu je na umu, pa premda se to nekima i ne svidjelo. Možda baš zato nikada nije dobio priliku da vodi svoj voljeni Slaven Belupo.

Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.
Snimio Marko Posavec.

Osim nogometa kojemu je posvetio cijeli život, Cvele je veliki ljubitelj ribolova, a okušao se i u novinarskom poslu. Svojevremeno je pisao dvije kolumne za Podravski list, jednu o nogometu, a drugu o ribolovu.

Ranko Celiščak. Snimio Marko Posavec.

Gospodin nevjerojatnog smisla za humor, šarmantni zavodnik iz nekih ljepših i romantičnijih nogometnih vremena. Trener svih trenera koprivničkog nogometa – Ranko Celiščak ‘Cvele’.

Podaci preuzeti s Facebook stranice Županijske ikone.

zatvori