Međunarodna izložba tradicionalnih kolača ‘Virovska prkačijada’ na rasporedu je ovoga vikenda. Uistinu bogat sadržaj je pripremljen za ovu najslađu manifestaciju u regiji.

Četvrto izdanje ovog najvećeg sajma izvornih kolača u Virju donosi brojna događanja, od raznoraznih natjecanja u spravljanju kolača ‘prkača’ (po kojima je ova manifestacija i dobila ime) i prezentacijom gotovih kolača kakvi su se nekad pripremali i jeli.

Program službeno započinje u petak u Dječjem vrtiću ‘Zrno’ i u Osnovnoj školi Franje Viktora Šignjara. U večernjim satima, na Trgu Stjepana Radića, održat će se Cookingshow – male tajne velikih majstora kuhinje te prezentacija specijaliteta učenika ugostiteljskih škola uz mentorstvo akademika kulinarstva Steve Karapandže i vrsne promotore kulinarstva Podravkinog Odjela za kulinarske promocije Mišela Tokića i Zorana Delića.

Program se u subotu nastavlja s početkom u 9.30 sati, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem sudjeluju udruge žena te samostalne sokačice i domaćice, uz podravske, bit će pripremljene i bilogorske, zagorske, istarske i dalmatinske slastice.

Bit će predstavljeni i izvorni kolači iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Palestine, Izraela, Paname i Nigerije. Natjecanje će nadgledati Stručno povjerenstvo pod predsjedanjem predsjednika Dražena Đuriševića, ujedno i potpredsjednika Hrvatskog kuharskog saveza.

Uz natjecanje, slastičari iz Paname i Nigerije održavaju stručne radionice, a ove će godine manifestaciji prisustvovati i predsjednik svjetske organizacije Taste of peace Sarkis Yacoubian, predsjednik udruge Renato-kuhari bez granica Branko Ognjenović te predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i članica nadzornog odbora WACS-a Dragica Lukin.

Posebnost ovogodišnje manifestacije je priprema za ulazak u Guinessovu knjigu rekorda postavljanjem velike plasnice od čak 3000 kolača, a koju će vatrogasci sa svojom platformom posipati šećerom i tako prirediti show za pamćenje.

Ovogodišnja se prkačijada organizira pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović uz pokroviteljstvo Koprivničko-križevačke županije, stručnog pokroviteljstva Hrvatskog kuharskog saveza, Kuhara bez granica i drugih.